Ga naar inhoud

Interview met de regisseurs van FROM THE SNOW-COVERED HILL

Tijdens het Nederlands Film Festival worden er traditioneel ieder jaar enkele CineCrowd projecten in de schijnwerpers gezet. Een van deze projecten was de korte animatiefilm FROM THE SNOW-COVERED HILL, tijdens NFF 2016 op zoek naar financiering door een publiek van filmfans. De funding werd succesvol afgerond, maar hoe gaat het nu met FROM THE SNOW-COVERED HILL? We kletsen bij met de regisseurs Matty Jorissen en Wijnand Driessen.


We spraken jullie voor het laatst in september 2016. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd?
Nou, we waren al een hele tijd bezig met de film in 2016. We zaten toen al in de productiefase, dus de plannen en het verhaal lagen er al. De crowdfunding campagne tijdens het NFF ging heel goed, volgens mij hebben we toen uiteindelijk 112% gehaald. De periode daarna is eigenlijk een beetje een blur. Het ging niet altijd even vlot. Niet iedereen die aan de film meewerkte was het hele proces beschikbaar, zo moesten we soms wachten op beschikbaarheid van de animatoren. Uiteindelijk zijn we na de crowdfunding campagne in september 2016 nog tot nu bezig geweest. We hebben toen de film zo goed als af was, een speciale preview gehouden en mensen waren heel enthousiast. Dat was echt heel mooi om mee te maken. Anderhalve week geleden, op 11 februari, vond de echte première plaats op Anima, in Brussel. We zitten nu dus echt in de distributiefase.

Hoe was de première?
Heel bijzonder en fijn. Er waren veel medewerkers die niets meer van de film hadden gezien sinds de schetsfase, en nu eindelijk zagen hoe alles samen is gekomen. Bij animatie weet je vaak niet wat je van het eindproduct kan verwachten, als je aan een klein onderdeel hebt gewerkt.

Ook zijn er veel familieleden en (oude) vrienden gekomen, die eigenlijk totaal niet dit type verhaal van ons verwachtten. De film raakte wel een snaar bij mensen. We zijn erg blij met het resultaat.

Hoe zouden jullie het hoofdpersonage, Will, omschrijven?
Het is een teruggetrokken jongen, die ongevraagd op een kostschool terecht komt en daar geen sociale contacten legt en zelfs gepest wordt. Hij voelt zich ongelukkig, tot er een klein vogeltje in zijn leven komt.

FROM THE SNOW-COVERED HILL heeft een heel zwaar thema. Waar kwam jullie inspiratie vandaan?
We hadden nooit echt de insteek om heel serieuze dingen te maken. We wilden heel graag de ‘verloren kunst’ van handgeschilderde animatie terug brengen en in stand houden. Het verhaal schreef zichzelf naarmate we bezig waren. De inspiratie komt van observaties van pestgedrag uit ons eigen leven, als ook de verhalen die jaarlijks weer op pijnlijke wijze te vaak de pers blijven halen. Langzaamaan bleek de film steeds meer te gaan over eenzaamheid, depressie en bovenal vluchten, met het pesten als katalysator van dit alles. Het thema is nu heel duister en sprookjesachtig tegelijk en dat is een hele bijzondere combinatie. Met animatie kun je toch altijd net een stapje verder gaan. Tijdens de voorvertoning hebben we gemerkt dat de film echt discussie oproept. Daar zijn we heel erg blij mee.

Jullie zijn in totaal 8,5 jaar met deze film bezig geweest. Wat is jullie meest memorabele moment?

Wijnand:
Toen we met de film wilden starten hadden we geen idee hoe we het allemaal van de grond moesten krijgen. Maar nadat we ons verhaal hadden gepitcht bij de producent - die heel enthousiast was - was het eigenlijk in één klap geregeld. Dat vond ik heel mooi.

Matty: Voor mij was het toen ik voor het eerst de muziek, die voor de film geschreven was hoorde. Als je zo lang aan een film gewerkt hebt, heb je hem al duizend keer gezien. Toen de muziek erbij kwam, leek het ineens weer heel nieuw en vers. Alles viel voor mij toen op één plek. Je voelt dan gewoon dat het werkt.

Wijnand: Een ander mooi moment was de preview. Als je je film voor het eerst voor een publiek gaat vertonen, dan voel je je ineens even heel naakt. Je ziet je eigen film dan door de ogen van het publiek en kijk echt met een andere blik. Als de film dan ook nog goed ontvangen wordt, is dat helemaal een mooi moment natuurlijk.

En nu? Wat zijn de toekomst plannen?
Met FROM THE SNOW-COVERED HILL hopelijk nog heel veel festivals! De inschrijvingen starten nu allemaal, dus we zijn zelf ook heel benieuwd. Verder hebben we veel ideeën voor nieuwe projecten, maar nog niets concreets waar we nu al wat over kunnen zeggen. Wel willen we vanaf nu waarschijnlijk wat meer projecten tegelijk doen, zodat we niet nog een keer meer dan acht jaar bezig zijn voordat we één project af hebben. Het is toch mooi om af en toe zelf het resultaat al sneller te zien.
ga terug