Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan... Saskia Diesing

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan... voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Afgelopen tijd interviewden we al heel wat van deze talenten voor de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan... zoals Janneke Doolaard, Gilles Coulier, Noël Loozen, en Sophie Dros. We spraken Saskia Diesing, regisseur van DORST (te zien tijdens NFF x LHC op 15 maart).Naam: Saskia Diesing
Beroep: Regisseur en scenarioschrijver
Nieuw:DORST
Bekend van: o.a. NENA en WASKRACHT!Saskia Diesing volgde de opleiding Audiovisuele Media aan de HKU. Na haar afstuderen in 1996 werkte ze zeven jaar voor de VPRO als programmamaker, samensteller en eindredacteur. Voor haar speelfilmdebuut NENA ontving Diesing een Gouden Kalf in de categorie Beste Regie in 2014. Haar nieuwste film, DORST, gaat komende maand in release. DORST is een zwartkomisch familiedrama over goede bedoelingen, idiote verwachtingen en de onvervulbare hunkering naar lotsverbondenheid. De film is op de dag van release te zien tijdens de editie NFF x LHC op 15 maart. Saskia zal daarbij aanwezig zijn om al jullie vragen te beantwoorden!

Foto: Saskia Diesing © Angelien Docter


1. Wat is het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?
“Dat was de ochtend na de Gouden Kalf uitreiking op het NFF in 2014. Ik had geen tas bij me en vroeg aan de receptioniste van het hotel of ze me kon helpen. Niet veel later stond ik op Utrecht Centraal met een plastic zak van de C1000 met mijn Kalf erin. Daar heb ik de hele terugreis naar Zwolle over zitten grinniken. "

2. Wat betekent een Gouden Kalf voor jou?

“Iets waar ik, uit ongeloof, nog regelmatig om moet grinniken.”


Foto: Still uit DORST


3. Wat weet niemand over jouw vak?
“Dat als je écht uit gaat rekenen hoeveel je per uur verdient, je beter vakken kunt gaan vullen bij de C1000.”

4. Wat is nou echt een Nederlandse film die je gezien móet hebben?
"STAAT VAN VERZORGING van Thomas Doebele en Maarten Schmidt. Een documentaire die het predicaat klassieker meer dan verdient. Genadeloos in zijn kritiek op de bureaucratie, humaan in de benadering van de hoofdpersonages en bij vlagen echt hilarisch qua toon. Verplichte kost voor elke filmstudent, politicus en zorgverlener.”

5. Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn? Waarom?
“Chuck Noland (Tom Hanks) uit CAST AWAY. Als je, zoals deze man, 1500 nachten hebt weten te overleven op een onbewoond eiland, ben je nergens bang meer voor volgens mij. Bovendien zou ik terug zwemmen om Wilson te redden! ”

6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
“Met Samantha Morton. Ik hou van gedisciplineerde, moedige en intelligente actrices, die er niet voor terugdeinzen om hun agressie, beschadigingen en lelijkheid te tonen voor de camera.”

7. Welk ander talent in het vak moeten we in de gaten houden?
“Oh zoveel! Maar laat ik me beperken tot een paar jonge vrouwen, waarvan ik grote verwachtingen heb: Rosanne Pel, Alieke van Saarloos, Sia Hermanides, Amy Janna Pfeiffer, Merel Oenema, Marinka de Jongh, Evelyne Adeyinka, Nicky Maas, Anne van Campenhout.”

NFF x LHC: DORST
Datum:
Donderdag 15 maart
Locatie: Louis Hartlooper Complex
Start: 19.00 uur
Inclusief Q&A met Saskia Diesing

Tickets en meer informatieMeld je aan via Facebook
ga terug