Ga naar inhoud

Interactive Programma op de NFF Conferentie 2020

Tijdens de jaarlijke NFF Conferentie op dinsdag 29 september 2020 maken we de stand van zaken in het Nederlandse AV-landschap op met Nederlandse en internationale vakmensen uit alle disciplines en domeinen. In een veelzijdig online programma vol panels, interview en presentaties discussiëren we over belangrijke ontwikkelingen en inspirerende alternatieven, van film, televisie tot interactive.


Dit jaar vindt de NFF Conferentie volledig online plaats op filmfestival.nl/professionals. De hele dag door vinden drie live online sessies simultaan plaats met prikkelende gesprekken en inspirerende case studies. Je kiest en switcht zelf! Ook zijn alle registraties de rest van het festival online beschikbaar, om in eigen tempo terug te kijken.


Een dag later staan vier besloten NFF Expertmeetings op de agenda, waarin de Nederlandse sector diverse onderwerpen bespreken. Zo komen in deze rondetafelgesprekken onderwerpen als auteursrechten, de Fair Practice Code, de distributie van interactive werken en duurzaamheid in de sector voorbij.


Het hele NFF Conferentie 2020 programma wordt 1 september bekendgemaakt. Tickets zijn vanaf 7 september te koop op filmfestival.nl/professionals-programma/




NFF Conferentie: Agents of Change
We zien mobiele devices en technologie tegenwoordig in toenemende mate als agents of change: ze veranderen de wereld om ons heen en onze relatie tot deze wereld. Samen met ‘world builder’ Liam Young en kunstenaar Stephanie Dinkins onderzoeken we de verhalende kracht van sciencefiction en van technologieën als kunstmatige intelligentie, drones en robots.

Liam Young, oorspronkelijk opgeleid als architect, vertelt verhalen en onderzoekt ideeën over de impact van architectonische en culturele implicaties van nieuwe technologieën. Stephanie Dinkins is transmediaal kunstenaar. Zij bouwt platformen waarop een dialoog kan ontstaan over kunstmatige intelligentie op het kruispunt van ras, gender, ouder worden, en onze toekomstige geschiedenissen. Met BINA48 onderzoekt zij mogelijke relaties tussen robots en mensen. Het programma wordt gemodereerd door Dan Hassler-Forest; film- en televisiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht, en spreker/publicist over thema’s als politiek en beeldcultuur, digitale cultuur en science fiction.

Met: Liam Young (Architect, Designer, Verhalenverteller) & Stephanie Dinkins (kunstenaar).
Moderator: Dan Hassler-Forest




NFF Conferentie: Generous Interfaces
In het panel ‘Generous Interfaces’ onderzoeken we alternatieve manieren om audiovisuele collecties te doorzoeken, aan de hand van de Open Beelden Browser. Hoe kun je gelukkig worden van archieven zonder dat je direct op zoek bent naar iets?

We zoeken allemaal weleens wat op in de database van een archief. Je typt een woord in de zoekbalk, en de database gaat voor je op zoek. Dit werkt prima, zolang je precies weet waar je naar op zoek bent, en dit kunt vatten in één zoekwoord. Maar waar is de verrassing, het avontuur? Wat zou er gebeuren als de zoekbalk minder belangrijk zou worden, en je via verschillende paden toegang kunt krijgen tot de schatten van een archief, die anders verborgen zouden blijven?

Mitchell Whitelaw was de eerste persoon die dit idee van \'genereuze interfaces\' formuleerde. Philo van Kemenade, Maarten Brinkerink en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontwikkelen een reeks genereuze user interface (UI) concepten voor audiovisuele collecties. De Open Beelden Browser is zo’n UI-concept. Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we de werking en waarde van de alternatieve interface van dit concept en de principes die eraan ten grondslag liggen.

De Open Beelden Browser is te zien in de NFF Interactive Expo in Post Utrecht van 25 september t/m 2 oktober.

Met: Mitchel Whitelaw (Australian National University), Olivia Vane (British Library), David Haskiya (WikiMedia Sweden).
Moderator: Philo van Kemenade (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)




NFF Conferentie: Planet Internet
Het internet is een onmisbaar onderdeel geworden van ons leven en helpt ons verhalen te vertellen, contact te houden met elkaar, te werken en geld te verdienen. De keerzijden van het internet, zoals de gevolgen voor onze persoonlijke rechten op het gebied van privacy, tracking en tracing, fake news en autonomie, zijn echter niet langer te negeren. In dit panel gaan we op het snijvlak van internet, ethiek, creativiteit en activisme op zoek naar antwoorden op deze crises.

Ian Forrester werkt bij BBC Research, onderzoeksorgaan van de BBC en ook partnerorganisatie van PublicSpaces, het Nederlandse initiatief voor een alternatief internet. Marleen Stikker is oprichter en directeur van Waag, bestuurslid van PublicSpaces en schreef dit jaar het boek Het internet is stuk: maar we kunnen het repareren. Miriam Rasch is schrijver, filosoof en verbonden aan het Instituut voor Network Cultures en schrijver van Zwemmen in de oceaan: Berichten uit een postdigitale wereld (2017) en Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme (2020). Sarah Allen is director van MozFest, een makersfestival dat komend jaar in Amsterdam landt: over kunst, technologie, maatschappij en activisten die vechten voor een menselijker digitale wereld.

Met: Ian Forrester (BBC Research), Marleen Stikker (Waag), Miriam Rasch (HvA) & Sarah Allen (Mozfest).
Moderator: Philo van Kemenade (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)




NFF Conferentie: The Parametric Truth
Representatie in tijden van digitale reconstructies: door middel van acteeroefeningen en de reconstructie van de schietpartij op Trayvon Martin door George Zimmerman op 26 februari 2012, onderzoeken we in dit panel hoe capture technologie en 3D-animatie kan worden ingezet voor gerechtelijk onderzoek. Het ontleden van lichaamstaal door middel van een mechanische blik roept nieuwe vragen op over surveillance, categoriseren en discriminatie.

Simone Niquille onderzoekt menselijke beweging en registratie van lichaamsmechanica met behulp van Gait Analysis, een biometrisch identificatiesysteem. Gareth Taylor is een motion capture-acteur: een tak van sport waarbij alleen de bewegingen van het lichaam worden geregistreerd. De sensor fusion technologie van Xsens maakt een naadloze interactie tussen de fysische en digitale wereld mogelijk. Hun motion capture-systeem wordt onder meer gebruikt voor het animeren van personages in films en games, maar ook voor biomechanisch- en sportonderzoek. Het programma wordt gemodereerd door Dan Hassler-Forest; film- en televisiewetenschapper en Assistant Professor aan de Universiteit Utrecht, en spreker/publicist over thema’s als politiek en beeldcultuur, digitale cultuur en science fiction.

Met: Simone Niquille (designer en onderzoeker), Gareth Taylor (motion capture actor/Mocap Vault London) & Rob Löring (Xsens).
Moderator: Dan Hassler-Forest




NFF Conferentie: Touch Me
Kan een computer je aan het huilen maken? Wat is het verschil tussen een echte en een gemedieerde aanraking? Jamie Paik en Ruairi Glynn gaan in gesprek over de relatie tussen mens/machine en algoritme/emotie. Hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar aanvullen? Hoe verschilt hun aanpak en waar sluit deze juist aan?

Jamie Paik doet onderzoek naar soft robotics: op de kruising van engineering en biologie ontwikkelt ze zachte materialen om plooibare en elektronische huid te maken. Ruari Glynn is een interdisciplinair installatiekunstenaar en combineert in zijn werk psychofysica, cybernetica, cognitieve psychologie, robotica, poppenspel, animatie, interaction design en performance. Het programma wordt gemodereerd door Dan Hassler-Forest; film- en televisiewetenschapper en Assistant Professor aan de Universiteit Utrecht, en spreker/publicist over thema’s als politiek en beeldcultuur, digitale cultuur en science fiction.

Met: Jamie Paik (Reconfigurable Robotics Lab (RRL) of Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) & Ruari Glynn (Interactive Architecture Lab, Bartlett School of Architecture, University College London.
Moderator: Dan Hassler-Forest




NFF Conferentie: Algorithmic Aesthetics
Vaak komt AI in negatieve zin in het nieuws: robots nemen onze banen over en algoritmes gaan de wereld regeren. Maar zou AI ook creatief kunnen zijn? Mensen kunnen inspireren of met hen kunnen samenwerken aan artistieke producties? En als dat zo is, wat betekent dat voor de rol van de kunstenaar of filmmaker? In dit panel onderzoeken we de inbreng van het algoritme bij het creatieve proces, samen met Telemagic, de VPRO en het allereerste AI Songfestival.

De leden van Telemagic — Cyanne van den Houten, Roos Groothuizen en Ymer Marinus — noemen zichzelf ‘spirituele surfers’. In samenwerking met masterstudenten aan de UvA werken ze aan een muzikaal zelflerend algoritme, genaamd vNine: een AI die tegelijkertijd fungeert als dirigent, muzikant én instrument. Het VPRO Medialab deed dit jaar mee met het eerste AI Songfestival. In samenwerking met Willie Wartaal, team Can AI Kick en team Untapped Potential onderzochten ze met de song Abbus wat de rol van AI kan zijn in het creatieve proces. Het programma wordt gemodereerd door Dan Hassler-Forest; film- en televisiewetenschapper en Assistant Professor aan de Universiteit Utrecht, en spreker/publicist over thema’s als politiek en beeldcultuur, digitale cultuur en science fiction.

Met: Cyanne van den Houten (Telemagic), Valentin Vogelman (UvA), Annelies Termeer, (VPRO) & Chantalla Pleiter (Team Abbus)
Moderator: Dan Hassler-Forest




NFF Conferentie: De Futurotheek
Kunstenaar Sander Veenhof en ontwikkelaar Leonieke Verhoog werken sinds vorig jaar aan De Futurotheek. Hierbij stellen zij de vraag: besturen wij onze mobiele devices, of besturen zij ons?

De Futurotheek is een interactieve installatie waar telkens één persoon tegelijk naar binnen kan gaan. Door middel van gesprekken met wetenschappers, educatieve workshops én een set Instagram-filters onderzoekt De Futurotheek vragen over controle en agency in relatie tot de technologieën die we dagelijks gebruiken en zo onlosmakelijk verbonden zijn met ons leven en functioneren. Tijdens deze NFF Conferentie-sessie laten de kunstenaars en wetenschappers het publiek kennismaken met het onderzoekstraject van De Futurotheek en de toekomstige stappen.

De Futurotheek is te beleven op de NFF Interactive Expo in Post Utrecht van vrijdag 25 september t/m vrijdag 2 oktober.

Met: Sander Veenhof (kunstenaar), Ian Forrester (developer BBC Research) & Nanna Verhoeff (Professor Screen Cultures & Society), Rinie van Est (het Rathenau Instituut).
Moderator: Leonieke Verhoog (ontwikkelaar)



Foto credit: In the Robot Skies- Liam Young
ga terug