do 27 aug 2020

De 7 Gouden Vragen Aan… Isabel Lamberti

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Dit keer spraken we met Isabel Lamberti, regisseur van LA ÚLTIMA PRIMAVERA, die op donderdag 1 oktober zijn Nederlandse première beleeft op het NFF.

1. Wat is voor jou het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?
Dat zijn er zo veel. Maar ik moet nu denken aan het moment dat ik en Maya Perez, mijn toenmalige producent, door de Cañada Real, de sloppenwijk waar we hebben gedraaid en tevens de gevaarlijkste buurt in Madrid, reden en werden aangehouden door de politie die dacht dat we drugs kwamen kopen. Ik kon me alleen identificeren met mijn filmacademiepas omdat ik mijn paspoort thuis had gehouden. Ze keken ons met grote ogen aan en konden niet geloven dat wij, twee meiden uit Nederland, dachten hier een film te kunnen maken. Lachend om onze naïviteit, ons voor gek verklarend, maar ons vooral waarschuwend, lieten ze ons uiteindelijk doorrijden. Nu is het allemaal toch gelukt. Dat is te gek.

2. Wat weet niemand over jouw vak?
Dat het heel eenzaam kan zijn en dat je er veel voor moet opgeven, maar dat je er óók ontzettend veel voor terugkrijgt. En man oh man, wat beleef je een avonturen.

3. Welk talent uit jouw vakgebied moeten we in de gaten houden?
Ook dat zijn er zo veel. Jeroen Kiers – de cameraman met wie ik sinds mijn afstuderen werk – is niet alleen heel getalenteerd, maar ook de fijnste persoon ooit om op een set om je heen te hebben. Ik kan hem aan iedereen aanraden.

4. Welk personage uit een van je films zou je willen zijn?
Niemand. Ik ben heel blij met mijn leven en heel priviliged met alle kansen die ik heb gehad door mijn Nederlandse paspoort en mijn huidskleur. Dat besef ik heel goed. Wat overigens niet wil zeggen dat ik niet al mijn personages ontzettend bewonder. Ik denk dat ik gewoon dankbaar ben voor het leven dat ik leid, ondanks het feit dat ik ook mijn eigen battles heb moeten, en nog steeds moet, overwinnen.

5. Welke collega nomineer jij voor een Gouden Kalf?
Mijn producenten Steven Rubinstein Malamoud en Marc Bary voor Beste Film natuurlijk. En het zou te gek zijn als Jeroen Kiers genomineerd zou worden voor Beste Camera. En mijn steun, toeverlaat én beste vriendin Sophie Dros voor Beste Lange Documentaire. En alhoewel ik Ashgan el Hamus’ korte film nog niet heb gezien, gun ik haar ook een nominatie. Women have to stick together!

6. Wat is jouw favoriete Nederlandse film van de afgelopen 40 jaar?
De eerste film die in me opkomt is Mijke de Jong’s film TUSSENSTAND. Die heeft vanwege de vorm en lef enorm veel indruk op mij gemaakt op de academie. Nu is Mijke niet alleen mijn buurvrouw, maar eigenlijk ook mijn coach, vriendin en filmmoeder.

7. Wat is jouw favoriete herinnering aan 40 jaar NFF?
Ik denk toen ik nietsvermoedend in de supermarkt rondliep om avondeten te kopen en opeens van iedereen berichtjes met felicitaties kreeg omdat ik was genomineerd voor een Gouden Kalf voor mijn korte film VADER. Ik weet niet met wat ik toen ben thuisgekomen, maar geloof dat ik die avond vooral nog heb gedronken.

Fotocredit: Robin Alysha Clemens


Bestel hier je tickets voor LA ÚLTIMA PRIMAVERA