Ga naar inhoud
In Memoriam

In memoriam Helmert Woudenberg

Op 23 november is acteur, schrijver en theaterregisseur Helmert Woudenberg overleden.

Still uit Dante met Helmert Woudenberg Still uit Dante vs. Mohammed Ali (2018)


Theatercarrière

Na zijn eindexamen aan de Amsterdamse toneelschool in 1968 stond Helmert Woudenberg met elf anderen, waaronder Olga Zuiderhoek, Frans Weisz, Shireen Strooker en Peter Faber aan de wieg van het Werkteater waarmee men voorstellingen niet alleen binnen de theatermuren maar ook op locatie bracht. Experiment en confrontatie werden niet geschuwd: de actualiteit moest worden beleefd ook al was die vaak maatschappijkritisch en zo maakte het Werkteater plaats voor dat te bespreken waar men het liever niet over had. Op plekken die niet altijd voor de hand lagen, zoals gevangenissen en verzorgingstehuizen.

Helmert Woudenbergs theaterwerk telt 214 producties, zo werkte hij ook voor Toneelgroep Centrum en Toneelgroep Theater. Solovoorstellingen wisselde hij af met het spelen in ensembles.

Verschillende theaterstukken van Het Werkteater met hoofdrollen voor Helmert Woudenberg werden ook verfilmd: Opname (regie Frank Groothof, Marja Kok en Erik van Zuylen, bekroond met de Zilveren Nipkovschijf in 1980) en Een zwoele zomeravond (1982,regie Frans Weisz) zijn enkele voorbeelden.

Speelfilms

Zijn eerste grote speelfilmrol betrof Blue Movie (1971, Wim Verstappen). Daarna volgde een keur aan titels die evenals zijn theatercredits aantonen hoe veelzijdig hij was. Denk alleen al aan Max Havelaar (1976, regie Fons Rademakers), Amsterdamned (1988, regie Dick Maas), Polleke (2003, regie Ineke Houtman), Van God Los (2003, regie Pieter Kuijpers), Matterhorn (2013, regie Diederik Ebbinge) en Oorlogsgeheimen (2014, regie Dennis Bots). In 2018 speelde hij, samen met Werkteatercollega van het eerste uur, Olga Zuiderhoek, in de eindexamenfilm Dante vs. Mohammed Ali (Marc Wagenaar). Het grote publiek kende hem ook uit series als Flikken Maastricht.

In 2021 werd Helmert Woudenberg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Helmert Woudenberg stond nog midden in zijn werkzame leven en zou in november en december in de landelijke theaters Blind opvoeren. Eerder dit jaar speelde hij zijn zestiende solo Louis Bouwmeester.

Helmert Woudenberg werd 78 jaar.

Helmert Woudenberg in Dante

Filmografie Helmert Woudenberg

Bekijk het volledige oeuvre van Helmert Woudenberg via de knop hieronder.

ga terug