Ga naar inhoud
In Memoriam

In memoriam Gert Brinkers

Op vrijdag 24 februari 2023 overleed production designer Gert Brinkers. Gert Brinkers beschikte over een groot beeldend vermogen, dat garant stond voor het scheppen van een sfeer die bij uitstek paste bij het verhaal. Of dat nu verhalen voor een groot of wat kleiner publiek waren, voor een jong of wat ouder publiek. Grote of kleine ruimtes, kamers met een open of gesloten karakter, omgevingen van uit het verleden of van nu. Gert Brinkers versterkte, altijd zonder overdrijven, het gevoel dat de vertelling bij de kijker losmaakte.

Portret Gert Brinkers

Samenwerking met Jos Stelling

Gert Brinkers werkte aan vijfentwintig speelfilms tussen 1975 en 2016. De samenwerking met regisseur Jos Stelling was het meest intensief. Elckerlyc(1975) vormde de start, Het Meisje en de Dood(2012) was de laatste film samen. Midden in deze periode mocht Gert Brinkers in 1995 op het Camerimage festival een speciale prijs in ontvangst nemen voor De Vliegende Hollander.

Filmacademie

Na een gastdocentschap aan de Nederlandse Filmacademie, werd hij studieleider production design, een toen nog vrij nieuwe richting aan de academie. Met zijn enthousiaste domen- en dadendrang gaf hij de opleiding mede vorm en ontwikkelde hij met zijn collega’s het curriculum.

Gouden Kalveren

Voor het production design voor Ober (regie: Alex van Warmerdam, 2006) en Dik Trom (regie: Arne Toonen, 2011), ontving hij het Gouden Kalf.

Gert Brinkers werd 78 jaar oud.

In MemoriamGert BrinkersProduction Design
ga terug