Historisch liefdesdrama waarin Nicolai, een Russische arts, na een halve eeuw terugkeert naar het oude, vervallen hotel annex bordeel waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette, de courtisane Elise.

De Russische arts Nicolai Borodinski keert na een halve eeuw terug naar het oude verlaten en vervallen hotel annex bordeel waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette, de courtisane Elise. Hun kortstondige relatie was onmogelijk, maar maakte ontegenzeggelijk grote indruk op de arts. De reden van zijn terugkeer wordt duidelijk wanneer heden en verleden met elkaar versmelten. Het liefdesdrama speelt zich af aan het eind van de negentiende eeuw, de belle époque, nabij het Duitse achttiende-eeuwse slot Tannenfeld in Thüringen. Deze Nederlands/Duits/Russische coproductie is gebaseerd op een origineel script van regisseur Jos Stelling en Bert Rijkelijkhuizen, geïnspireerd door Poesjkin, Tsjechov en liefdesverhalen uit de poëtische eeuw, maar ook op begrippen als Sehnsucht, afscheid en eindigheid.

Titel: Het Meisje en de Dood
Jaar: 2012
Duur : 2 uur, 4 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2012

Geschiedenis

Gouden Kalf winnaar

Beste Camera (2012)
Goert Giltay (NSC)
Beste Geluid (2012)
Bert Rijkelijkhuizen
Beste Film (2012)
Anton Kramer
Beste Film (2012)
Jos Stelling

Gouden Kalf nominaties

Beste Regie (2012)
Jos Stelling

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.