Ga naar inhoud

GRIMM RE-EDIT in première op het Nederlands Film Festival

Op 28 september gaat de film GRIMM RE-EDIT van Alex van Warmerdam in première op het Nederlands Film Festival. De regisseur maakte samen met editor Job ter Burg een nieuwe montage van GRIMM. Op de première van GRIMM RE-EDIT zijn beide makers aanwezig. Daarnaast maakt hoofdrolspeler Halina Reijn haar opwachting. Op de avond van de officiële première vindt ook de publiekspremière in Pathé Rembrandt plaats.
Celluloid

GRIMM was de vijfde film van Alex van Warmerdam en ging in 2003 op het Internationale Film Festival van San Sebastian in première: “Het is mijn enige film waarvan ik altijd heb gedacht dat ik er meer uit had kunnen halen.” Toen bleek dat van de nog op celluloid gedraaide film al het materiaal in bruikbare staat was, besloot Van Warmerdam met editor Job ter Burg het verhaal opnieuw aan te pakken. Het leidde tot meer dan alleen een nieuwe montage. Ook beeld, geluid en muziek werden vernieuwd. GRIMM RE-EDIT is geproduceerd door Marc van Warmerdam/Graniet Film en kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds. Distributeur Cinéart brengt de film uit in de bioscopen op 10 oktober van dit jaar. Fortissimo Films werkt aan de internationale distributie.


Van Nederland naar Spanje

GRIMM RE-EDIT begint als een variant op Hans en Grietje en verandert gaandeweg in een roadmovie, thriller en western. De geestige, maar ook grimmige, deels Spaans gesproken film begint in een winters Hollands landschap waar een armlastige man zijn zoon en dochter, Jacob (Jacob Derwig) en Marie (Halina Reijn), in het bos achterlaat. Een briefje van hun moeder sommeert hen naar een oom in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje wordt Marie verliefd op een rijke chirurg die samenwoont met zijn zwijgzame zus. Voor Jacob is geen plaats meer.


Alex van Warmerdam

Film- en theatermaker, schrijver en schilder Alex van Warmerdam heeft vele films op zijn naam staan die bekroond zijn met een Gouden Kalf, waaronder ABEL, DE NOORDERLINGEN, OBER, DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK en BORGMAN (in première gegaan in Cannes). Ook in het buitenland werd Van Warmerdam vele malen bekroond. In 2016 ontving Alex van Warmerdam samen met Marc van Warmerdam het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Momenteel is hij bezig met de voorbereidingen van zijn nieuwe speelfilm NR.10. De opnamen daarvan beginnen dit najaar.


De 39e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september t/m 5 oktober.

ga terug