Ober

Alex van Warmerdam Speelfilm - 2006 - 97 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Production Design

Beste Scenario Alex van Warmerdam

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Speelfilm Marc van Warmerdam

Beste Mannelijke Bijrol Jaap Spijkers

Beste Muziek Vincent van Warmerdam

Beste Regie Alex van Warmerdam

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ober Edgar (Van Warmerdam zelf) beklaagt zich over zijn leven bij de schrijver van het verhaal waarin hij de hoofdrol speelt. Bittere komedie vermengt vertelniveaus, met gewelddadige gevolgen.

Regisseur en scenarist Van Warmerdam speelt zelf de vermoeide ober Edgar, die in zijn nu eens te drukke, dan weer uitgestorven restaurant wordt uitgekafferd door klanten (met name Pierre Bokma, maar ook Joop Admiraal in een kleine rol) en ruzie maakt met zijn maîtresse. Hij gaat zich beklagen bij de schrijver in wiens verhaal hij de hoofdrol speelt. De schrijver houdt echter vol, hoewel ook zijn vriendin het niet met zijn verhaal eens is, en stapelt tegenslag op tegenslag voor de protesterende ober. De verschillende verhaallagen raken steeds meer verweven. Nachtelijke escapades van Edgar tussen de anonieme nieuwbouw versterken samen met de muziek de dreigende sfeer voor de ober, die ook nog eens te maken krijgt met de internationale misdaad. Slome slapstick (zoals in de bijrol van René van 't Hof als knokige winkelhoudster) vermengt zich onverbiddelijk met toenemend geweld.

Credits

Productiebedrijf
Graniet Film
La Parti Productions
Coproducent(en)
Philippe Kauffmann
Guillaume Malandrin
Vincent Tavier
Uitvoerend producent(en)
Bernard Tulp
Wouter Barendrecht
Michael J. Werner
Camera
Production Design
Gert Brinkers
Montage
Ewin Ryckaert
Sound Design
Franco Pispoco
Set geluid
Dirk Bombey
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland