De laatste dagen van Emma Blank

Alex van Warmerdam Speelfilm - 2009 - 90 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Scenario Alex van Warmerdam

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Gène Bervoets

Beste Mannelijke Bijrol Alex van Warmerdam

Beste Production Design Geert Paredis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ondersteund door haar trouwe personeel wacht de humeurige Emma Blank op haar snel naderende einde. Maar al snel blijkt dat niets is wat het lijkt in deze zwartkomische vertelling.

Een snor, eist Emma Blank van haar butler Haneveld. 'Dat je een beetje allure krijgt.' Emma Blank is veeleisend, drammerig en humeurig tegen haar immer dienstbare personeel - naast Haneveld ook kamermeisje Gonny, kokkin Bella en klusjesman Meier. Zij ondersteunen haar terwijl ze wacht op haar snel naderende einde, in het zwarte landhuisje dat als een grafzerk in het duinlandschap staat. En als mevrouw niet kijkt, duikt Haneveld bij Bella in bed en zit Meier achter Gonny aan. Alleen hond Theo kan haar goedkeuring wegdragen: die doet tenminste braaf wat hem gezegd wordt. Dat Theo gespeeld wordt door regisseur/scenarist Alex van Warmerdam zelf, gekleed in een net overhemd en met immer een zonnebril op het stoïcijnse gelaat, zegt alles over deze zwartkomische vertelling. Spitsvondige dialogen en slapstick-achtige beeldgrappen wisselen elkaar af, terwijl langzaam maar zeker blijkt dat niets in het afgelegen landhuisje van Emma Blank is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Credits

Productiebedrijf
Graniet Film
La Parti Productions
Uitvoerend producent(en)
Bernard Tulp
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland