Ga naar inhoud

Festivaljournaal 27/9

Filmmaker Madja Amin, die o.a. de succesvolle videoclip HABIBA én de campagnefilm van NFF 2017 maakte, sprak als Blikverruimer gisterochtend een groep toekomstige filmmakers moed in.


Volgens Madja heb je enkel een goed idee, een gemotiveerde vriendengroep, en soms behoorlijk wat geduld nodig. Die avond was hij in het Louis Hartlooper Complex om te vertellen over films , videoclips en commercials die hem inspireren: van Jay Z\'s 99 PROBLEMS tot de indrukwekkende korte film ELEPHANT.De Masterclass van Tom Holkenborg (Junkie XL) werd druk bezocht. Het publiek, bestaande uit mensen werkzaam in de industrie, ambitieuze studenten en filmliefhebbers, luisterden aandachtig naar het verhaal van Holkenborg. Over zijn doorbraak, zijn vele slapeloze nachten, samenwerkingen met o.a. Hans Zimmer en Harry Gregson-Williams, het verwerken van negatieve feedback en de gevolgen van uiteindelijk succes. Inspiratiebronnen Bach (\'een genie die we pas over 200 jaar begrijpen\') en Ennio Morricone passeren de revue.

De Stadsschouwburg Utrecht stond ook in het teken van NFF Interactive: Storyspace. Bij de Storyspace Expo, die je ook vandaag nog kunt bekijken, beleef je virtual reality (VR) en nieuwe manieren van storytelling, zoals het maken van je eigen roadmovie en het ontwerpen van maatschappijkritische emoji\'s. Kom langs! Nieuwe makers waren aan het woord gisteren bij Meet the Meetups. Zij gebruiken vooral technologie om verhalen te vertellen: van chatbots in een museum tot een heus \'audiophotobook\'. De avond vol interessante sprekers werd afgesloten met de DuoDisco-app, waarbij twee mensen die hetzelfde nummer luisteren elkaar moeten vinden om punten te scoren. Lang leve technologie!

Na een weekend hard werken vond gisteren de prijsuitreiking plaats van het 48 Hour Film Project. De film VERKNIPT viel in de prijzen voor beste muziek en sound design. DREMPEL en MAN CREAM werden bekroond met de publieksprijs. De laatste werd ook door de jury uitgekozen als beste film. De jury bestond uit regisseurs Steven Wouterlood, Sharif Abdel Mawla en actrice en scenarioschrijver Ellen Parren. MAN CREAM gaat Nederland ook internationaal vertegenwoordigen in de 48 Hour Competitie, dus wie weet wat we daar nog van horen...

IN BLUE is de laatste film in de competitie van het Forum van de Regisseurs. De film toont een bijzondere ontmoeting tussen een stewardess en een zwerverjongen in Boekarest. Vanavond is de slotavond van het Forum van de Regisseurs met om 18:45 uur de prijsuitreiking en om 21:30 uur de vertoning van de winnende film.

Tot slot was de NFF Talkshow van Art Rooijakkers ook vanavond weer druk bezocht en gevuld met interessante gasten: Maarten Groen en Nils Vleugels over vaderschap en bevallingen. In sneltreinvaart wordt doorgegaan naar Jesse de Vos die vertelt over veranderingen in het spelen van videogames: het oude versus nieuw. Joost Broeren maakte als jurylid de genomineerden van de KNF-juryprijs bekend: T\'PADASHTUN/UNWANTED, GESCHENK UIT DE BODEM en DEFENDING BROTHER NO. 2. Gulsah Dogan liet vervolgens een paar indringende fragmenten uit haar voor een Gouden Kalf genomineerde documentaire DE JACHT OP MIJN VADER zien. Sharif Abdul Maula en Thomas Endeman en hun crew sloten af met hun korte film MAN CREAM.

ga terug