Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan... Wiam Al-Zabari

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Afgelopen tijd interviewden we al heel wat van deze talenten voor de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… zoals Marleen Jonkman, Bas Keizer, Saskia Diesing, Janneke Doolaard, Gilles Coutier, Noël Loozen, en Sophie Dros. Dit keer spraken we met Wiam Al-Zabari, regisseur van de korte film VLUCHT. Deze is 21 juni te zien in De Voorkamer tijdens NFF in de Voorkamer: The Shortest Night.
Wiam Al-Zabari (Irak, 1982) volgde de opleiding regie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij was werkzaam als artistiek leider van een dansopleiding, choreograaf en regisseur. In zijn korte film VLUCHT laten hij en choreografe Krisztina de Châtel (die beiden hun thuisland zijn ontvlucht) ons voelen hoe het is om te moeten vluchten, door ons vanuit onze eigen vertrouwde –Nederlandse- omgeving mee te nemen op een angstige vluchttocht.

Wat is het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?

De film die ik nu aan het maken ben gaat over mijn familie en de gevolgen van de vlucht die we hebben moeten maken uit Irak. De dubbele rol van maker en onderwerp (voor en achter de camera), is ongelofelijk ingewikkeld. Nog nooit zijn mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn vakmanschap zo onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Wat een prachtig vak hebben we ook.
Wat zou een Gouden Kalf voor jou betekenen?

Je mag meedoen, je bent een van ons, je hoort erbij. Door mijn vlucht en immigratie achtergrond, ben ik daar toch gevoelig voor merk ik.
Wat weet niemand over jouw vak?

Dat er eigenlijk geen scheidingslijn mag zijn tussen persoon en werk.
Wat is nou echt een Nederlandse film die je gezien móet hebben?

Dubbele Gouden Kalf-winnaar GEEN KONINGEN IN ONS BLOED is een prachtige One Night Stand film (50 min). Poëtische, rauw, sentimenteel, authentiek, klein en toch groots. Waanzinnig.
Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn? Waarom?

Eerlijk gezegd, Forrest Gump. Je wilt altijd dat wat je niet hebt. De onschuldigheid, het simpele kompas om het juiste te doen zonder ego, het kinderlijke. I only wish...
Met wie zou je graag nog willen samenwerken?

Ik zou heel graag met Thibaud Delpeut willen samen werken. Een briljant schrijver en huidige Artistiek Directeur van Theater Utrecht. Simpele vertelstructuur, muzikale dialogen, slimme personages, scherpe maatschappijkritische thematiek. Ik hoop dat het ooit lukt.
Welk ander talent in het vak moeten we in de gaten houden?

Gouden Kalf-winnaar Mees Peijnenburg, de maker van de eerder genoemde GEEN KONINGEN IN ONS BLOED. Hij is nu bezig met zijn eerste speelfilm, ik sta alvast in de rij bij de bioscoop.

Ben je benieuwd geworden naar Wiam Al-Zabari en zijn werk/persoon? 21 juni in de Voorkamer zie je zijn film VLUCHT en is hij aanwezig om vragen te beantwoorden.

ga terug