Ga naar inhoud
In Memoriam

In memoriam Shireen Strooker


Foto: Marja Kok (l) en Shireen Strooker (r) in Mar & Sien (2014)


Shireen Strooker is op 82-jarige leeftijd overleden. Nadat zij als 22-jarige in 1957 afstudeerde aan de Amsterdamse toneelschool, was zij als actrice verbonden aan grote theatergezelschappen. In 1960 maakte ze haar debuut op de Nederlandse televisie in DE HOND VAN DE TUINMAN en in 1966 haar speelfilmdebuut met DE MINDER GELUKKIGE TERUGKEER VAN JOSZEF KATÚS NAAR HET LAND VAN REMBRANDT onder regie van Wim Verstappen. Met Ramses Shaffy acteerde zij ook in Wim Verstappens LIEFDESBEKENTENISSEN die een jaar later uitkwam.


Shireen Strooker was een van de oprichters van Het Werkteater in 1970 dat niet alleen een – heel zacht uitgedrukt – frisse wind joeg door het vaderlandse theater maar ook door de Nederlandse film met titels als CAMPING (1978), OPNAME (1979 – Zilveren Nipkovschijf)) en EEN ZWOELE ZOMERAVOND (1982). De laatstgenoemde regisseerde zij samen met Frans Weisz. Als actrice speelde ze mee in Frans Weisz’ ROOIE SIEN (1975) en CHARLOTTE (1981).

In 1987 stopte Het Werkteater en ging Shireen Strooker door met STICHTING STROOKER. Zij regisseerde in de jaren negentig voor Het Nationale Toneel. In 2014 ging MAR & SIEN in première op het Nederlands Film Festival, geregisseerd door Marja Kok en Paul Ruven. Daarin haalden Marja Kok en Shireen Strooker nog eenmaal samen herinneringen op aan hun professionele rijkdom en levenslange vriendschap.

Lees uitgebreider over Shireen Strooker in een achtergrondartikel door Marijn van der Jagt in Vrij Nederland.
ga terug