Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan... Marleen Jonkman

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan... voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Afgelopen tijd interviewden we al heel wat van deze talenten voor de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan... zoals Bas Keizer, Saskia Diesing, Janneke Doolaard, Gilles Coutier, Noël Loozen, en Sophie Dros. Dit keer spraken we met Marleen Jonkman, regisseur van de film LA HOLANDESA.


Naam: Marleen Jonkman
Beroep: Regisseur
Nieuw: LA HOLANDESA

Marleen Jonkman (1979) regisseert films, commercials en videoclips. Ze studeerde Filmwetenschappen en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door de Filmacademie. Haar afstudeerfilm DOCHTER (2005) was te zien op diverse filmfestivals en sleepte meerdere prijzen in de wacht. Hierop volgden de films: DAO (2008), IEDEREEN DIE IETS BETEKENT (2008) en VERRE VRIENDEN (2010). LA HOLANDESA is haar speelfilmdebuut en beleefde zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival in 2017. De film draait nu in de Nederlandse bioscopen.
1. Wat is het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?

"Dat was de laatste draaidag van LA HOLANDESA. We stonden in the middle of nowhere in de Atacamawoestijn in Chili op 5.000 meter hoogte, en waren in te korte tijd veel te snel omhoog gegaan. Eén voor een werden we hoogteziek en waren amper meer in staat om nog normaal te functioneren. De een zat te kotsen, de ander lag laveloos op de grond, we raakten de weg kwijt. Een herkansing hadden we niet, Rifka Lodeizen zou de volgende dag het vliegtuig pakken om Sinterklaas met haar familie te vieren. Toch lukte het ons om te draaien wat we wilden draaien en Rifka speelde het fantastisch. Dat is de magie van filmmaken: je angsten en barrières vallen weg als de camera draait en dan krijg je vleugels."
2. Wat betekent een Gouden Kalf voor jou?

"Erkenning van collega’s. En een mooi moment om de Nederlandse film te vieren."


3. Wat weet niemand over jouw vak?

"Dat minder zeggen soms meer is, tijdens het regisseren."
4. Wat is nou echt een Nederlandse film die je gezien móet hebben?

"De documentaire JIMMY ROOSENBERG, THE FATHER, THE SON AND THE TALENT van Jeroen Berkvens. Liefdevol en pijnlijk, meeslepend, rauw en poëtisch."
5. Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn? Waarom?

"Ik zou wel McMurphy willen zijn in ONE FLEW OVER THE CUCKOO\'S NEST, een heerlijk anti-autoritair karakter gespeeld door Jack Nicholson."
6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?

"Dan zou ik wel de regie-assistent van de Noorse regisseur Joachim Trier willen zijn, om een beetje af te kijken hoe hij schrijft en regisseert."
7. Welk ander talent in het vak moeten we in de gaten houden?

"Jenneke Boeijink, die dit jaar haar eerste speelfilm draait, waar ik enorm naar uitkijk. Haar werk heeft hele interessante personages, scherpe dialogen en een emotionaliteit die je maar weinig ziet in de Nederlandse film."
Pathé x NFF: Verrassend Nederlands

Datum: Zondag 22 april
Locatie: Pathé Groningen, Zwolle, Nijmegen, Amsterdam (City), Breda en Den Haag (Buitenhof)
Tijd: 11.00 uur - 16.20 uur

Op zondag 22 april kun je een dag lang genieten van maar liefst drie spiksplinternieuwe films van eigen bodem. In zes Pathé bioscopen bij jou in de buurt kun je kijken naar de volgende films: LA HOLANDESA, ESCHER – HET ONEINDIGE ZOEKEN en DE MATCHMAKER.

Tickets en meer informatieMeld je aan via Facebook
ga terug