Kunstenaar Špela Petrič, van huis uit biomedisch wetenschapper, houdt zich bezig met de vraag hoe technologie ons leven beïnvloedt. Daarbij brengt ze verschillende disciplines samen. Voor het NFF Fellowships programma onderzoekt Petrič AI en gezondheid: We worden tegenwoordig overspoeld door verhalen over AI, hoe gevaarlijk het zou zijn, en hoe het onze samenleving zou vormen. Maar waar zien we deze invloed dan precies? Petrič vertrekt vanuit de onderzoeksvraag: Hoe ziet een menselijk lichaam eruit nadat AI is ingezet om het gezonder te maken? Om het antwoord te vinden begint ze op een onverwachte plek, daar waar AI al gebruikt wordt om 'lichamen' te verbeteren: in de tomatenteelt.
Niet alleen mensen hebben lichamen, maar een tomaat heeft ook ‘een lichaam’. In mijn onderzoek gebruik ik de term ‘lichaam’ voor allebei deze vormen.
Wat heeft een tomaat eigenlijk te maken met de gezondheid van de mens?
Behalve dat er een direct verband is tussen ons lichaam en het voedsel dat we eten, is er ook een ander verband. De algoritmen die worden gebruikt in de tomatenteelt, zien eigenlijk geen verschil tussen een tomaat en een mens - een bewering die de westerse filosofische traditie zonder moeite zou kunnen weerleggen. Onze neiging om mensen meer te waarderen dan planten, zette me aan het denken: Hoe kunnen we algoritmen, die data uit tomaten halen om telers te helpen een optimale oogst te bereiken, vergelijken met de algoritmen die binnenkort in de menselijke gezondheidszorg zullen worden ingezet?
Ik ben op dit moment vooral bezig met het begrijpen van de visuele sporen van ‘een goede tomaat’, dat wil zeggen: het beeldmateriaal dat door de machine wordt gebruikt voor de AI om beslissingen te nemen. Via samenwerkingen met experts uit de industrie en wetenschappers, onderzoek ik het gebruik van AI in deze agrosector. Ik wil hiermee vragen oproepen over de haalbaarheid en wijsheid van het gebruik van AI in de gezondheidszorg en de concrete spanningen binnen dit veld blootleggen.
Uiteindelijk wil ik besluitvormingsprocessen en vooroordelen die inherent zijn aan AI-toepassingen voor de gezondheidszorg zichtbaar maken. Denk daarbij aan het stellen van diagnoses zoals bij huidkanker, borstkanker en bloedonderzoek. Het gaat ons ten slotte allemaal aan - als toekomstige of huidige patiënten, of als naasten van een patiënt.
En wat onderzoek je nu precies?
Ik kijk naar de impact van geavanceerde technologie zoals AI op het gezond houden van lichamen. Gezondheid is tegenwoordig het synoniem voor een goed leven leiden, waardoor het een label is geworden dat op allerlei aspecten in onze samenleving geplakt wordt. Zoals gezonde mensen, gezonde voeding, gezonde steden, gezonde landschappen enzovoort. AI-technologieën worden ingezet om deze gezondheid te verbeteren, maar hoe wordt ‘gezond’ beschreven voor een algoritme?
Om geautomatiseerde berekeningen voor het ‘gezond maken’ te gebruiken, moet dit glibberige concept eerst worden vertaald in ‘proxy’s’. Dit zijn zaken die kunnen worden vastgelegd of omgezet in gegevens. Deze dient als vervanging voor iets ongrijpbaars – zoals bijvoorbeeld het concept ‘gezondheid’. Een voorbeeld van een proxy is de kleur van een tomaat. Uit een afbeelding kan de computer de waarden van het rode, groene en blauwe spectrum aflezen, maar wat de kleur vertegenwoordigt is rijpheid: hoe roder, hoe zoeter, smakelijker, klaar om te eten.