More Moiré²

Philip Vermeulen - 2020 - 7 min.

Stap in een filmische 360-graden capsule en reset je zintuigen, badend in licht, geluid en geur.

De immersieve installatie More Moiré² creëert een overweldigende filmische ervaring in een panoramische ruimte, waarin je zintuigen gereset worden door landschappen van licht, geluid en bewegende moirépatronen.

In More Moiré² betreed je een capsuleachtige ruimte van negen bij dertien meter, waarin je een ervaring beleeft die de menselijke waarneming op de proef stelt. Als bezoeker ben je de hoofdpersoon in een verhaal dat volgens een zorgvuldig samengesteld scenario verloopt, met de ontvangst door assistenten die je voorbereiden, en het binnengaan van een unieke ruimte met licht, geluid én geur. Daar valt de horizon weg en lijken de dimensies op te lossen, als moirépatronen (de interferentie tussen twee patronen) veranderen onder invloed van de beweging van de bezoeker. Dit is louterende 4D-cinema, waar geen geprojecteerde film of video aan te pas komt. Maker Philip Vermeulen liet zich inspireren door het werk van lichtkunstenaars als Doug Wheeler en James Turrell.

More Moiré² maakt deel uit van de Gouden Kalf voor Beste Interactive Competitie en is te beleven van vrijdag 25 september t/m woensdag 30 september in Kinepolis Jaarbeurs.

Waarschuwing: Door het gebruik van stroboscopische effecten kan de installatie More Moiré² bij de bezoeker epileptische aanvallen uitlokken. 

Mreee
Naast zijn werk More Moiré² liet Philip Vermeulen zich door het moiré-effect inspireren tot een serie schilderijen, te zien in de NFF Interactive Expo in Bibliotheek Neude. De serie Mreee bestaat uit kinetische schilderijen die het fenomeen van de moiré onderzoeken. Dit zijn interferentiepatronen die ontstaan wanneer twee rasters van fijn gaasdoek over elkaar heen bewegen. Hierdoor ontstaat bij de toeschouwer een vervreemdende perceptie van wolkendekens in versmeltende dimensies. Vermeulen bestudeert het moiré-effect al langer in zijn werk, waaronder in de installaties More Moiré² (2020) en 10 Meters of Sound (2014).

Credits

Regie Philip Vermeulen
Scenario Philip Vermeulen
Producent(en) Philip Vermeulen / Studio Philip Vermeulen
Nadia Benchara / Stichting W139
Lucas van der Velden / Sonic Acts
Productiebedrijf
Sonic Acts
Stichting W139
Studio Philip Vermeulen
Coproducent(en)
Nadia Benchara / Stichting W139
Lucas van der Velden / Sonic Acts
Uitvoerend producent(en)
Philip Vermeulen / Studio Philip Vermeulen
Lucas van der Velden / Sonic Acts
Research
Philip Vermeulen
Production Design
Toon Agtenberg
Philip Vermeulen
Hilario Nicolaas
Montage
Allard de Jaager
Philip Vermeulen
Sound Design
Gideon Kiers
Philip Vermeulen
Visual Effects
Allard de Jaager
Philip Vermeulen
Muziek
Gideon Kiers
Philip Vermeulen
Technische realisatie
Toon Agtenberg
Philip Vermeulen
universiteit Twente / Universiteit Twente
Productieland(en)
Nederland