Drie oude mensen uit Catalonië, Litouwen en Abchazië zagen oorlogen komen en gaan. Ze hielden zich afzijdig, bebouwden het land en ruimden de puinhopen op. Doorsneden met archiefbeelden van oorlog en verzet.
Drie oude mensen uit drie zeer verschillende Europese plaatsen - Catalonië, Litouwen en Abchazië - zagen oorlogen komen en gaan. Ze kozen ervoor zich afzijdig te houden, het land te bebouwen en de rommel op te ruimen. Archiefbeelden van oorlog en verzet, van Franco-Spanje tot partizanen in de Litouwse bossen, doorsnijden de portretten van de hoofdpersonen. Ze zijn arm, wonen afgelegen in de plaats waar zij en vaak hun ouders geboren zijn terwijl hun kinderen en alle dorpsgenoten al jaren geleden zijn weggetrokken naar de stad. Daarmee is dit niet alleen een verhaal over oorlog, maar ook over ouderdom en eenzaamheid. De regisseur, afkomstig uit de Sovjet-Unie en vlak voor de val van de Muur naar Nederland gevlucht, is altijd gefascineerd geweest door mensen die zich verzetten tegen hun overheersers. Ze slaat met deze film een nieuwe weg in.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
IKON TV
Distributie
Zeppers Film & TV

Titel: Zoete rook van het vaderland
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2012

Blik naar buiten(land)Oorlog & VredeGeschiedenis

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2012)
Masha Novikova

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.