Hoe presenteer je een globaal fenomeen als de klimaatcrisis op intieme en persoonlijke wijze? Zo! Rory Pilgrim maakte er met tien klimaatjongeren een oog- en oorstrelend werk over en won daarmee de prestigieuze Prix de Rome Beeldende Kunst 2019.
Op het eerste gezicht lijkt de klimaatcrisis het hoofdonderwerp te zijn, maar gaandeweg blijken de jongeren in The Undercurrent - tien jonge klimaatactivisten uit Boise, Idaho - ook andere issues te hebben. De één strijdt tegen genderongelijkheid, de ander ligt met zijn ouders overhoop, of is dakloos. De essentie is dat we allemaal een thuis of toevluchtsoord nodig hebben. Beeldend kunstenaar Rory Pilgrim, winnaar van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019, zet een keur aan filmische middelen en technieken in, niet om de klimaatcrisis en de persoonlijke gevolgen vast te leggen, maar als middel om het tij te keren. Daarmee is de film ook niet 'af' maar een work in progress.

Credits

Producent
Production Design
Sound Design
Research
Productiebedrijf
Prix de Rome
Distributie
andriesse-eyck galerie
Coproductiebedrijf
MING Studios

Titel: The Undercurrent
Jaar: 2019
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2020

LGBTQ+ActivismeNatuur & MilieuGender & identiteitMaatschappijVriendschap

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01