Ga naar inhoud
Documentaire over twaalf vrouwen die geen andere kleding bezitten dan klederdracht. Ze behoren tot de laatste generatie die de klederdracht in leven houdt. Een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie.
Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de meeste vrouwen in dracht te vinden; in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren zijn het er nog slechts tientallen. Deze documentaire portretteert twaalf vrouwen die geen andere kleding bezitten dan klederdracht. Hoewel ze vaak als levende monumenten worden gezien, zou geen van hen nog vrijwillig naar ‘burgerkleding’ overstappen. Een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
NTR TV

Titel: Levende klederdracht
Jaar: 2013
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: NFF Jaarselectie
Editie: NFF 2014

MaatschappijGeschiedenisKunst & Cultuur

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.