Found footage-film waarin de filmmaker met gevonden geluidstapes uit de jaren zeventig, het tragische levensverhaal van de rijk geboren, maar werkloze Guido van Waveren probeert te reconstrueren.

Wanneer Wim van der Aar in 1996 op de geluidstapes van ene Guido van Waveren stuit, start de filmmaker een zoektocht naar diens levensverhaal. Guido, telg uit een invloedrijke familie, nam in de jaren zeventig ruim zestig uur aan monologen, gesprekken en telefoongesprekken op die een unieke inkijk geven in zijn tragische levensverhaal. Van zijn eenzame, bizarre jeugd in Heemstede tot zijn verdere maatschappelijke vervreemding in Amsterdam, waar hij zonder opleiding en werk leefde van het familiegeld, in een typisch jaren zeventig-decor van vrije liefde en experimentele therapieën. De tapes, gecombineerd met associatieve beeldmontages, leggen een link tussen Guido’s gedachten en de zoektocht van de vinder naar de achterliggende werkelijkheid. Gaandeweg ontstaat helderheid te midden van de rookgordijnen waartussen Van Waveren opgroeide.

Credits

Producent
Production Design
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: De Van Waveren Tapes
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 27 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2012

Sociaal maatschappelijk

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.