De regels van Matthijs

Marc Schmidt Lange documentaire - 2012 - 72 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Lange Documentaire Marc Schmidt

Gouden Kalf-nominatie

Beste Montage Katarina Türler, NCE

Andere prijzen

NFF Publiekslieveling Documentaire

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Regisseur Marc Schmidt filmt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen.

Regisseur Marc Schmidt filmt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Schmidt volgt Matthijs dicht op de huid, veelal bij hem in huis. Daar vormt een ogenschijnlijke bende, vol aantekeningen, potjes en loshangende draden juist een veilige plek voor de bewoner. Explosieve confrontaties met de buitenwereld worden afgewisseld met gestileerde observaties en persoonlijke ontboezemingen van Matthijs. Over waarom sommige woorden hem hoorndol maken, over zijn spel met de camera, over zijn stemmingswisselingen en wat het verschil is tussen ‘niet-autisten’ en een autist, die het moeilijk vindt om te doorgronden wat mensen achter hun woorden werkelijk zeggen. Beetje bij beetje ontrafelt de film Matthijs’ complexe denkwereld en toont de catastrofale gevolgen die deze uiteindelijk voor hem heeft.

Credits

Producent(en) Simone van den Broek
Productiebedrijf Basalt Film
Industrious Empire
Uitvoerend producent(en)
Renske Meertens
Eline van Wees
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Visual Effects
Muziek
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland