Buitenkampers, Boekan Main, Boekan Main

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich Lange documentaire - 2013 - 90 min.

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over (Indische) Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië niet in kampen zaten. Verschillende van de zogenoemde ‘buitenkampers’ vertellen over deze heftige periode.

Tijdens de Japanse bezetting werd de blanke bevolking van Nederlands-Indië getransporteerd naar kampen. De meeste Indische Nederlanders, zogenaamde ‘buitenkampers’, werd die gruwel bespaard. In deze documentaire vertellen enkele ‘buitenkampers’ openhartig hun verhaal, waarbij zij onder meer ingaan op de registratie van alle Nederlanders na de Japanse inval. Voor het eerst werd er een raciaal onderscheid gemaakt tussen volbloed Nederlanders en gemengdbloedige Nederlanders, kortweg ‘Indo’s’.

Credits

Uitvoerend producent(en)
Ron van Boxtel
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland