Feestelijke presentatie Filmjaarboek 2015/2016

22 april 2016
Vanmiddag heeft regisseur André van Duren ( DE HELLEVEEG) de eerste exemplaren van het Filmjaarboek 2015/2016 in ontvangst genomen tijdens de feestelijke onthulling in EYE Amsterdam. Presentatie was in handen van Hans Beerekamp.

Het Filmjaarboek 2015/2016 is een uitgave van Amsterdam University Press. In het boek vind je beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2015 in Nederland zijn uitgebracht. Het boek is een bron van informatie voor iedere filmliefhebber. Naast de uitgebreide credits houdt het Filmjaarboek de belangrijkste en spraakmakendste films van 2015 tegen het licht in vier artikelen. Welke films doen ertoe, welke trends blijken een lange adem te hebben en welke vergeten feiten zijn komen bovendrijven? Tevens is er aandacht voor de Auteur van het Jaar. In deze editie is dat regisseur Steven Spielberg.
Auteur van het Jaar: Steven Spielberg als politiek filmmaker
Steven Spielberg, vakman en entertainer, wordt doorgaans gezien als de oervader van de zomerse blockbuster. Maar wie beter naar zijn films kijkt, ziet ook iets anders. Vaak schemert impliciet een verrassend kritische blik op actuele ontwikkelingen door. Met het spionnendrama Bridge of Spies weet Spielberg bijvoorbeeld opnieuw een scherpe kijk op de maatschappij te verpakken in een film voor een groot publiek. 'Hoeveel van dit soort films moet hij nog maken voor we hem serieus gaan nemen als politiek auteur?', vraagt filmcriticus Joost Broeren zich af.

Virtual reality en immersive cinema: dromen van totale onderdompeling
Laserprojectie en de virtual-realitybril openen de poorten naar een nieuwe, onderdompelende filmervaring die in 2015 in een stroomversnelling is geraakt. 'Immersive' is het magische begrip, dat inmiddels is verwelkomd door zowel filmindustrie als experimenterende kunstenaars, die alle vertrouwde filmwetten overboord moeten gooien, schrijft filmjournalist Leo Bankersen in een inventariserend artikel.

Waar blijven de geëngageerde speelfilms?
'Waar blijven de geëngageerde speelfilms?' vraagt filmjournalist Karin Wolfs zich af in een opiniestuk. Terwijl de wereld in brand staat, wekt de (inter)nationale filmwereld een uitgebluste indruk. Filmliefhebbers staan juist nu te springen om uitdagende films die de verbeelding tarten. 

Jaaroverzicht met de belangrijkste films en trends
Uit het Jaaroverzicht van Karin Wolfs blijkt dat het Filmjaar 2015 in het teken stond van pegels, protest en politiek. Terwijl wereldwijd de Netflixisering een feit is, verwatert in Nederland ondertussen het verschil tussen kunst en commercie.