Winnaars Gouden Kalveren 2016

Vrijdagavond 30 september 2016 zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt. Het feestelijke gala in het Beatrix Theater Utrecht vormde de afsluiting van de 36e editie. Kijk de uitzending van het gala hier terug. NFF 2016 stond in het teken van het beste van eigen bodem. Met onder andere 92 premières, publieksbijeenkomsten vol verdieping, een inspirerende Nationale Filmconferentie, een vruchtbare 29e Holland Film Meeting voor filmprofessionals en een enthousiast ontvangen educatieprogramma was het 36e NFF op het gebied van film, televisie en interactive een groot succes. Ook de bezoekersaantallen evenaarden het succes van vorig jaar. Voor de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive hebben jury’s de winnaars bepaald. De winnaars binnen de categorieën Lange Documentaire en Speelfilm zijn bepaald door een grote vertegenwoordiging van de Nederlandse vakwereld middels het vorig jaar geïntroduceerde Academy-model.WINNAARS GOUDEN KALVEREN - JURY De Gouden Kalf Jury bestaat dit jaar uit documentairemakers Petra Lataster-Czisch, Robert Oey en Valerie Schuit voor de sectie Korte Documentaire. De jury voor Korte Film en Televisiedrama wordt gevormd door acteur Achmed Akkabi, scenarioschrijver Anne Barnhoorn en regisseur Menno Meyjes. Een jury bestaande uit Leon van Rooij, oprichter en directeur van het Playgrounds Digital Arts Festival, Hartmut Koenitz, lector HKU Interactive Narrative Design en interactive regisseur Mirka Duijn bepaalde de winnaar in de sectie Interactive.

Beste Korte Documentaire DE TEGENPRESTATIE - Suzanne Raes, Monique LesterhuisBeste Korte Film Kort! - GRATIS - Merijn Scholte Albers, Tobias SmeetsBeste Actrice Televisiedrama Nazmiye Oral - One Night Stand XI - IN VRIJHEID

Beste Acteur Televisiedrama Jacob Derwig - KLEM

Beste Televisiedrama One Night Stand XI - HORIZON - Giancarlo SánchezBeste Interactive THE MODULAR BODY- Floris KaaykWINNAARS GOUDEN KALVEREN - ACADEMY De nominaties voor Speelfilm en Lange Documentaire worden sinds 2015 bepaald volgens het Academy-model. Net zoals bij de Oscars (VS), de Bafta\'s (VK), de Césars (Frankrijk) en de Lola\'s (Duitsland) zijn het de filmprofessionals zelf die de winnaars van de grote Nederlandse filmprijzen kiezen. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), Gouden Kalf-winnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals. Van de 493 stemgerechtigden hebben 330 vakgenoten zich dit jaar geregistreerd als stemmer, waarvan er 200 daadwerkelijk gestemd hebben.

Beste Lange Documentaire A FAMILY AFFAIR - Tom Fassaert

Beste Sound Design Mark Glynne - BEYOND SLEEP

Beste Muziek Alex Simu - BEYOND SLEEP

Beste Montage Sander Vos - FULL CONTACT

Beste Production Design Ben Zuydwijk - J. KESSELS

Beste Camera Frank van den Eeden - FULL CONTACT

Beste Vrouwelijke Bijrol Anneke Blok - DE HELLEVEEG Beste Mannelijke Bijrol Marcel Hensema - KNIELEN OP EEN BED VIOLEN

Beste Actrice Hannah Hoekstra - DE HELLEVEEG

Beste Acteur Issaka Sawadogo - THE PARADISE SUITE

Beste Scenario Joost van Ginkel - THE PARADISE SUITE

Beste Regie Boudewijn Koole - BEYOND SLEEP

Beste Film THE PARADISE SUITE - Ellen Havenith voor PRPL, Jeroen Beker voor Bastide Films

Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek BON BINI HOLLAND – Maarten Swart voor Kaap Holland Film, die daarmee tevens een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds ontvangt. De film die na BON BINI HOLLAND de meeste stemmen van het publiek ontving is DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA (geldprijs van € 20.000). MANNENHARTEN 2 is nummer drie (€ 10.000) geworden. De geldprijzen dienen volgens de bonusregeling van het Abraham Tuschinski Fonds besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.Het bestuur van het NFF kende tijdens het festival reeds het Gouden Kalf voor de Filmcultuur toe:

WINNAARS GOUDEN KALF VOOR DE FILMCULTUUR Alex van Warmerdam en Marc van Warmerdam.Prijs van de Nederlandse Filmkritiek Ook is vanavond de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury, bestaande uit Nico van den Berg, Sasja Koetsier, Theodoor Steen, Floortje Smit en Basje Boer, beoordeelde dat de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek dit jaar gaat naar A STRANGE LOVE AFFAIR WITH EGO van Ester Gould.De 37e editie van het NFF vindt plaats van 20 t/m 29 september 2017.
ga terug