Ga naar inhoud

David Verbeek wint Forum van de Regisseurs 2016David Verbeek heeft de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2016 ontvangen voor zijn ‘roadmovie door het onbewuste’, FULL CONTACT. De prijs is vanavond, tijdens de laatste avond van het Forum van de Regisseurs in het Louis Hartlooper Complex, uitgereikt door de Vlaamse regisseur Nathalie Teirlinck.

“De winnaar van het Forum van de Regisseurs 2016 is een film van raadselachtige schoonheid, die zowel intellectueel als emotioneel prikkelt. Deze film getuigt van lef. De visuele stijl en de dramatische constructie geven blijk van een grote beheersing van cinema. Het geluid heeft een narratieve kracht, geen enkel beeld is vrijblijvend en de thematiek zit verborgen in elke bouwsteen van de film. Het is een zintuiglijke film die een hypnotische ervaring teweegbrengt”, aldus de jury, die naast Nathalie Teirlinck bestond uit de filmmakers Nanouk Leopold en Robert Jan Westdijk.

De prijs bestaat uit een penning, ontworpen door Jolanda Breman en Steiny Vos van SUS Goudsmeden, en een bedrag van € 5.000,-, beschikbaar gesteld door het VEVAM Fonds. De winnende film, die een jaar geleden in wereldpremière ging op het festival van Toronto (TIFF) en op 31 maart jl. in de Nederlandse filmhuizen werd uitgebracht, maakt vrijdagavond op het L’OR Gouden Kalveren Gala kans op vijf Gouden Kalveren: Beste Regie en Beste Scenario (David Verbeek), Beste Camera (Frank van den Eeden), Beste Montage (Sander Vos) en Beste Sound Design (Peter Warnier).

De jury gaf een speciale vermelding aan BODKIN RAS, het debuut van Kaweh Modiri, vanwege de geheel eigen vorm: “een originele mengeling van documentaire en fictie die we niet eerder hebben gezien. De film is nog niet perfect, maar zit vol eigenzinnige vondsten en raakte ons in zijn diepmenselijkheid.” Het niveau van de selectie was hoog, oordeelde de jury verder. “Bij alle films was de hand van de maker duidelijk aanwezig. Wat ons opviel was de eigenheid en compromisloze aanpak van elke film. We werden ontroerd, gegrepen, verrast en uitgedaagd als kijker.”Morgan Knibbe was vorig jaar de eerste winnaar van het Forum van de Regisseurs met THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING.

Met de prijsuitreiking en de vertoning van WATERBOYS van Robert Jan Westdijk kwam er een einde aan de zeer succesvolle tweede editie van het Forum van de Regisseurs, het competitieprogramma waarmee het NFF sinds vorig jaar een extra platform biedt aan auteurs en artfilms, experimenten en meesterwerken en eigenlijk álles waarbij niet de grootste gemene deler de leidraad was. Curatoren Jan Pieter Ekker en Dana Linssen kozen voor een openingsprogramma met drie korte films (REMEMBER TO CHECK OUT van Hiba Vink, One Night Stand PLANET BEAUTY van Emma Westenberg en IMPORT van Ena Sendijarevíc) en selecteerden acht competitiefilms – zowel documentaires, speelfilms als hybride producties – die werden ingeleid door Casper Vandeputte, regisseur van Theater Utrecht, en acteur Vincent van der Valk.

In het voorprogramma bij BEYOND SLEEP liet Vandeputte Boudewijn Koole vertellen welke stappen hij heeft doorlopen van een literaire klassieker naar een actuele film; voorafgaand aan BODKIN RAS vertelde Kaweh Modiri hoe Samuel Beckett hem de ogen opende. Fiona Tan HISTORY\'S FUTURE trok alle archieven in de hoofden van de kijkers open, Martijn Maria Smits WALDSTILLE onthulde aan de hand van werken van de Deense schilder Vilhelm Hammershøi hoe hij zijn personages meer diepgang geeft. Paloma Aguileo Valdebenito (OUT OF LOVE) sprak over echtheid en hunkering aan de hand van het toneelwerk van Sarah Kane en Sam Sephard. Tom Fassaert (A FAMILY AFFAIR) sprak over de relaties met zijn hoofdrolspelers, David Verbeek (FULL CONTACT) over een leven vol beeldschermen, en Ester Gould (A STRANGE LOVE AFFAIR WITH EGO) vertelde over haar jarenlange onderzoek naar het ego. Van der Valk declameerde daarbij gloedvol uit Tennessee Williams en William Butler Yeats.

De Forum-films BODKIN RAS, A FAMILY AFFAIR, HISTORY\'S FUTURE, OUT OF LOVE, A STRANGE LOVE AFFAIR WITH EGO en FULL CONTACT zijn nog te zien bij 13 theaters in het land via Filmthuis, www.filmthuis.nl.
ga terug