Ga naar inhoud

Winnaars NFF Studenten- en Debuutcompetitie 2016Om beginnend filmtalent te stimuleren, zijn vandaag de jaarlijkse NFF Studenten Awards en de Filmprijs van de Stad Utrecht uitgereikt. De in 2016 afgestudeerde beloftes die met een prijs naar huis gingen, zijn Tessa Pope, Alice Wong en Charlotte Spronk. Regisseur Anna Peeters werd voor haar film DE LENGTE VAN LIEFDE verrast met de Filmprijs van de Stad Utrecht 2016, de prijs voor de beste debuutfilm van het jaar.

De Tuschinski- en Dioraphte Award zijn vandaag uitgereikt door een jury die bestaat uit scenarioschrijver Marjolein Beumer, animator en illustrator Joost Lieuwma, producenten Floor Onrust, en Joost Seelen en Claartje Opdam, projectmanager bij o.a. EYE Filmmuseum.

Tuschinski Award naar Tessa Pope voor THE ORIGIN OF TROUBLE
De Tuschinski Award gaat naar de regisseur van de beste afstudeerfilm van 2016 en bestaat uit een bedrag van €5.000 beschikbaar gesteld door Pathé Theatres BV. De award is uitgereikt aan Tessa Pope voor THE ORIGIN OF TROUBLE (Nederlandse Filmacademie).

Dioraphte Award naar Alice Wong voor RECONSTRUCTING REALITY
De Dioraphte Award gaat uit naar een opvallend en onderscheidend crewlid. De prijs bestaat uit een bedrag van €5.000 beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte: een privaat fonds dat kunst en cultuur breed ondersteunt om onder andere filmtalent te helpen een zo groot mogelijk publiek te inspireren. De award is dit jaar uitgereikt aan Alice Wong voor de regie van RECONSTRUCTING REALITY (Design Academy Eindhoven).

Filmproducenten Nederland Award voor Charlotte Spronk
Charlotte Spronk (HKU) is door juryleden Frank Hoeve, producent en mede-eigenaar van BALDR Film, en Topkapi Films-producent Laurette Schillings bekroond met de Filmproducenten Nederland Award. De prijs stimuleert jong productietalent om inhoud te geven aan het vak van producent als creatief ondernemer, motor en maker en bestaat uit een geldbedrag van €5.000 te besteden aan een nieuwe productie. Op het NFF 2016 is het door Charlotte Spronk geproduceerde MIJN KLEINE GROTE BROER te zien.

Filmprijs van de Stad Utrecht naar Anna Peeters voor DE LENGTE VAN LIEFDE
Wethouder Cultuur Kees Diepeveen reikte vandaag de Filmprijs van de Stad Utrecht uit aan regisseur Anna Peeters voor haar debuutfilm DE LENGTE VAN LIEFDE. De prijs bestaat uit een beeld en een geldbedrag van €5.000 en wordt toegekend aan het beste regiedebuut uit de NFF Debuutcompetitie. De winnaar is voorgedragen door een jury bestaande uit producent Monique Busman, regisseur Douwe Dijkstra en scenarioschrijver Franky Ribbens:

De maker toont een scherp observatievermogen. Haar film is cinematografisch sterk met mooie beelden. Dat vindt de jury bijzonder, omdat de regisseur zo dicht op de personages filmt. De sound-scape sluit perfect aan bij het verhaal. De jury vindt het gedurfd om in de film niet de focus te leggen op Jasmijn, maar op haar moeder en haar praktische oplossingen om zelfstandigheid van haar dochter mogelijk te maken.
ga terug