Ga naar inhoud

Berg van Joke Olthaar is winnaar van het Forum van de Regisseurs op het Nederlands Film Festival

NFF 20210930 Award 4

Regisseur Joke Olthaar ontving vanavond in de theaterzaal van Bibliotheek Neude de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2021. De jury, bestaande uit makers Shady El-Hamus, Isabel Lamberti en Sandra Beerends, schreef over de winnende filmproductie: “Krachtig, zintuiglijk en rijk in haar eenvoud.“

Voor de zevende editie van het competitieprogramma Forum van de Regisseurs waren acht Nederlandse auteursfilms geselecteerd. Curatoren van dit programma zijn filmjournalist en programmeur Hugo Emmerzael en filmmaker Beri Shalmashi. Dit jaar lag de focus op de zintuigelijke ervaring van kijken en de fysieke ontmoeting tussen makers en publiek.

Krachtig, zintuiglijk en rijk in haar eenvoud.”
--Jury Forum van de Regisseurs

De jury over de film Berg:

“Er was één film waar we allemaal stil van werden, Een film die ruimte biedt aan de eigen verbeelding, waardoor je als kijker ervaart, relativeert en soms zelfs verdwijnt in die onmetelijke natuur, die onverstoorbaar en bijna onmerkbaar haar eigen verhaal vertelt.

De jury prijst de prachtige beelden van een cameraman die zijn statische onderwerp verrassend dynamisch weet te vangen. Ook het sounddesign en montage raakten precies de goede toon tussen dat wat er ‘gewoon is’ en de mystiek die het omringt. ”

De winnaar ontvangt de VEVAM Fonds Prijs waaraan een bedrag is verbonden van €5.000. De winnaar van 2020 was Kala azar van Janis Rafa. Het Forum van de Regisseurs is ontstaan in samenwerking tussen het Nederlands Film Festival, Jan Pieter Ekker en Dana Linssen. Beiden waren curator van 2015 t/m 2019.

Alle winnaars van het Forum van de Regisseurs

2021: Berg van Joke Olthaar
2020: Kala azar van Janis Rafa
2019: ‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office
2018: Light as Feathers van Rosanne Pel en De stoel van de laatste Jaren – Egbert van Anke Teunissen en Jessie van Vreden
2017: Quality Time van Daan Bakker
2016: Full Contact van David Verbeek
2015: Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe

ga terug