di 18 jun 2019

Voorselectie Gouden Kalf voor Beste Interactive 2019 bekend

Het Nederlands Film Festival (NFF) maakt de tien producties bekend die in aanmerking komen voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2019. De geselecteerde virtual reality games en films, installaties en multimediale producties zijn tijdens het festival op de NFF Interactive Expo in de Academiegalerie en IMPAKT in Utrecht gratis toegankelijk voor publiek. Op het NFF, dat van 27 september t/m 5 oktober plaatsvindt, komt het beste van het Nederlandse film, televisie en interactive aanbod samen. Het interactive programma verkent nieuwe verhalen en onderzoekt de impact van technologie op onze wereld.

De geselecteerde producties:

 • AHORSE! – Wendy Gutman (Wendela Scheltema)
 • ASCENT FROM AKERON – Gustavo Garcia (Submarine Channel)
 • DIE FERNWEH OPER – Daniel Ernst (The Shoebox Diorama)
 • EEN ANDERE DROOM – Tamara Shogaolu (Ado Ato Pictures)
 • EIGHT – Michel van der Aa (Stichting doubleA)
 • HET SOCIAL SORTING EXPERIMENT – Steye Hallema (Smartphone Orchestra)
 • IN MY ABSENCE – Niki Smit, Maartje Nevejan (Cerutti Film, Monobanda)
 • KISSING DATA SYMPHONY – Karen Lancel, Hermen Maat (Lancel/Maat)
 • NOTES FROM ALEPPO – Issa Touma (Paradox)
 • SKAM NL – Bobbie Koek, Isabel Lamberti, Floor van der Meulen (NTR)
Gouden Kalf Nominaties

Uit deze juryselectie van tien producties worden er uiteindelijk drie genomineerd die kans maken op het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2019.

Deze drie nominaties worden op maandagavond 30 september bekendgemaakt tijdens de NFF Interactive Gouden Kalf Avond in de Winkel van Sinkel om 21:00 uur. De winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2019 wordt tijdens het Gouden Kalveren Gala op vrijdag 4 oktober bekendgemaakt.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is hoofdpartner van de NFF Interactive Expo.  De NFF Interactive Expo is van vrijdag 27 september t/m donderdag 3 oktober gratis te bezoeken in de Academiegalerie (Minrebroederstraat 16) en IMPAKT (Lange Nieuwstraat 4).


NFF Interactive Jury

 

 • Floris Kaayk

  Floris Kaayk is een Nederlandse digitale kunstenaar. Voor zijn animatiefilms kreeg hij verscheidene internationale prijzen waaronder de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, een Gouden Kalf in 2016 in de categorie Beste Interactive en in 2017 de Witteveen+Bos Kunst+Techniek prijs voor zijn gehele oeuvre.

  Fotocredit: Viorica Cernica Houdbaar

 • Joost Raessens

  Prof.dr. Joost Raessens is als hoogleraar Mediatheorie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek houdt zich bezig met de speelse aspecten van onze cultuur, met de nadruk op games en extended realty-toepassingen (zoals virtual, augmented en mixed reality) die zich richten op mondiale vraagstukken zoals klimaatverandering en ‘gedwongen migratie’. Tevens is hij directeur van het Utrecht Center for Game Research.

 • Mirka Duijn

  Mirka Duijn is film- en mediamaker. Als jonge maker kwam ze bij VPRO Digitaal/3voor12 terecht, wat haar leerschool werd voor digitale media. Sindsdien maakte ze documentaires, films, interactieve en experimentele projecten, waarmee ze onder andere een International Digital EMMY Award won. Momenteel werkt Mirka aan een documentaire.


Meer over de geselecteerde producties

 

 • AHORSE!

  Een cinematografische VR-installatie van Wendy Gutman die de toeschouwer meeneemt op een poëtische en filosofische reis door de geschiedenis van onze verbeelding. Daarbij wordt als vehikel onze verbeelding van het paard gebruikt.

  Producent: Wendela Scheltema

  Meer info
 • ASCENT FROM AKERON

  Een animatieverhaalvertelling van Gustavo Garcia over een verre toekomstige samenleving waarbij de verbeeldingskracht genoeg kan zijn om mensen te motiveren om iets te doen en om de wereld te veranderen.

  Productiebedrijf: Submarine Channel

  Meer info
 • DIE FERNWEH OPER

  Een VR-installatie van Daniel Ernst over de oneindige gezongen opera door een ster die wordt belichaamd door een 30 meter hoge opera zangeres genaamd Asteria. Zij zingt speciaal voor jou en jouw onnozele liefde voor haar.

  Productiebedrijf: The Shoebox Diorama

  Meer info
 • EEN ANDERE DROOM

  Een geanimeerde documentaire en VR-game van Tamara Shogaolu over het aangrijpende liefdesverhaal van een lesbisch koppel in Egypte na de revolutie van 2011. De VR-installatie laat kijkers reflecteren op wat ze hebben gezien, gehoord en gevoeld. De geanimeerde transmediale serie volgt de levens van LGBTQ-vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika te midden van de revoluties van 2011.

  Productiebedrijf: Ado Ato Pictures

  Meer info
 • EIGHT

  Michel van der Aa’s EIGHT vertelt het VR-levensverhaal van een vrouw in omgekeerde chronologie: de bezoeker maakt achtereenvolgens kennis met een vrouw van circa 70 jaar, de 35-jarige versie van haar en tenslotte een achtjarig kind. De bezoeker volgt de vrouw letterlijk en figuurlijk in een Mixed Reality wereld, waarbij hij interacteert met de vrouw én met de installatie zelf.

  Productiebedrijf: Stichting doubleA

  Meer info
 • HET SOCIAL SORTING EXPERIMENT

  HET SOCIAL SORTING EXPERIMENT van Steye Hallema geeft de kans om je likes te onthullen en jezelf sociaal goed te leren kennen zodat je niet meer te manipuleren bent. Het Smartphone Orchestra maakt immersieve ervaringen waarin het publiek de hoofdrol speelt. Van innovatieve live-symfonie voor orkest tot massachoreografieën met duizenden smartphonebezitters tot interactieve verhalen.

  Productiebedrijf: Smartphone Orchestra

  Meer info
 • IN MY ABSCENCE

  Deze mixed-reality installatie van Niki Smit en Maartje Nevejan laat de kijker dichter bij de fysieke belevingswereld van absence epilepsie komen. Dat is het moment waarin je je bevindt als je afwezig bent.

  Productiebedrijf: Cerutti Film, Monobanda

  Meer info
 • KISSING DATA SYMPHONY

  KISSING DATA SYMPHONY van Karen Lancel en Hermen Maat bevat nieuwe multi-brain technologieën die het voor Kussers en Toeschouwers mogelijk maakt om door middel van hun hersenactiviteit een data audiovisualisatie te co-creëren.

  Productiebedrijf: Lancel/Maat

  Meer info & openingstijden
 • NOTES FROM ALEPPO

  NOTES FROM ALEPPO laat aan de hand van korte filmpjes de moeizame strijd zien van de inwoners van Aleppo in hun poging het dagelijkse leven weer op te pakken en de schade van de oorlog te herstellen. Het volgt de fotograaf Issa Touma na zijn terugkeer in Syrië.

  Productiebedrijf: Paradox

  Meer info
 • SKAM NL (Seizoen 1 & 2)

  SKAM NL volgt via filmpjes een vriendinnengroep van 16-jarige middelbare scholieren. In het eerste seizoen (geregisseerd door Bobbie Koek en Isabel Lamberti) staat Isa’s zoektocht naar zelfstandigheid en haar eigen grenzen centraal. Het tweede seizoen (Bobbie Koek en Floor van der Meulen) laat zien hoe Liv de controle kwijt lijkt te raken en verandert in een onzeker meisje.

  Producent: NTR

  Meer info