Ga naar inhoud
Film Awards

Vogels kun je niet melken behaalt Kristallen Film

De documentaire Vogels kun je niet melken van regisseur Barbara Makkinga heeft 10.000 bezoekers gehaald. De documentaire laat het kwetsbare Friese leefgebied zien van de grutto's die volop aanwezig zijn bij boer Bote de Boer. Waar boer Bote de voorkeur heeft voor het behoud van deze weidevogels, houden zijn zonen het liever bij koeien. Boer Bote de Boer werd vooraf de filmvoorstelling verrast met de uitreiking van de derde Kristallen Film van dit jaar die hij uit handen ontving van Barbara Makkinga in bioscoop CineSneek. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Vogels kun je niet melken kristallen film

Over Vogels kun je niet melken

Elk jaar kijkt zuivelboer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar heeft hij weer alles in gereedheid gebracht voor hun komst. Het grondwater staat hoog, de drasplassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto's het graag hebben. Bote wordt geroemd om zijn goede zorgen voor de weidevogels. De laatste parel van Friesland wordt zijn boerderij genoemd. Een waar vogelparadijs. Bote's zonen kopen weinig voor deze benamingen. Bij hen komen de koeien op de eerste plaats. Dat ouderwetse weidegras mag dan goed zijn voor weidevogels, de koeien presteren er niet zo goed op. En dat zouden ze heel erg graag anders zien.

Over de productie

Barbara Makkinga regisseerde Vogels kun je niet melken en Katja Schoondergang schreef het scenario. De documentaire is geproduceerd door Witfilm in coproductie met omroep Human. Met steun van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, NPO-fonds en CoBO is de film gerealiseerd. Vogels kun je niet melken draait in geselecteerde filmtheaters.

Still Vogels kun je niet melken

Deze film ook zien?

Wil jij ook naar Vogels kun je niet melken in de bioscoop? Bekijk dan de bioscoopagenda via onderstaande knop.

indie verloren still

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

ga terug