Ga naar inhoud
Professionals

Juryrapporten Studentencompetitie 2023

Op deze pagina vind je de juryrapporten van de genomineerden voor de NFF Studentencompetitie 2023.

NPO Fictie Talent Award

Voor de regisseur van de beste fictie afstudeerfilm.

Winnaar: Silent Waters (Brent Bosker) - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Deze indrukwekkende film neemt ons mee naar een duistere nacht met een jong gezin in het Bosnië van 1992. Silent Waters werpt een scherp licht op een perspectief dat vaak in de schaduw heeft gestaan. Met een diepgaande gevoeligheid toont de film parallellen met hedendaagse situaties, waardoor het verhaal een universele betekenis en relevantie krijgt. De verschillende departementen ondersteunen met simpele middelen deze doeltreffende vertelling.

Nominatie: Merhamet (Matthijs Sluijs) - Nederlandse Filmacademie
Merhamet toont zich als een meeslepende vertelling die leunt op onuitgesproken gedachten en gevoelens. De film opent op een cruciaal moment, nadat het grootste drama reeds heeft plaatsgevonden. Dit vormt de kern van de uitdaging voor de makers: het tonen van de oude verhoudingen op de dag van de bruiloft en het zichtbaar maken van de ontwikkelingen die daarop volgen. Merhamet creëert een meeslepende ervaring door zorgvuldig geselecteerde scènes en handelingen. Het sounddesign accentueert de beelden en versterkt de emotionele impact, wat bijdraagt aan een dieper begrip van de gevoelswereld van de moeder en dochter, en hun complexe relatie.

Nominatie: Daar moet nog wat mee (Carmen Maria) - Nederlandse Filmacademie
De genomineerde film Daar Moet Nog Wat Mee neemt ons gedurende een weekend mee in het leven van vier volwassen kinderen, geconfronteerd met de taak om de inboedel van hun overleden moeder te verdelen. In deze complexe en intieme setting worden de verhoudingen tussen de personages opnieuw gewogen en ontvouwt zich een meeslepend verhaal. Daar Moet Nog Wat Mee is een voorbeeld van een sterke samenwerking op vele vlakken. De regie houdt de film in balans, waarbij elk aspect naadloos in elkaar overvloeit en resulteert in een sterke vertelling.
De gedoseerde decoupage en montage dragen bij aan de ritmische cadans van de film en versterken de impact van de verhaalontwikkelingen.

No Risk Talent Prijs

Voor het meest uitspringende crewlid.

Winnaar: Khattar Shaheen (animatie Dreams of Yesterday) - St. Joost School of Art & Design
De animatie van Dreams of Yesterday was absoluut prachtig en zal ons nog lang bijblijven. De simpelheid van de houtskooltekeningen die langzaam in elkaar doorvloeiden en de emoties die daarmee verteld werden, grepen ons meerdere malen naar keel. Daarom was Khattar een simpele keuze voor een nominatie van de No-Risk award.

Nominatie: Zeynep Dülger en Jeroen Bons (scenario Merhamet) - Nederlandse Filmacademie
Zeynep en Jeroen vielen ons op door hun authentieke scenario van Merhamet. Door de subtiele manier van drama vinden met een authentieke setting die jammer genoeg niet vaak genoeg wordt belicht. Het perspectief van deze film maakte indruk, en de manier waarop deze twee scenaristen dat samen hebben ontwikkeld tot dit scenario heeft ons erg bewogen.

Nominatie: Coen Hagenaars (editor Paul en Paul) - Nederlandse Filmacademie
Door de film Paul en Paul sloeg de jury stijl achterover. De prachtige vertelling en de manier waarop de maker zo dichtbij heeft kunnen komen. Wij konden alleen maar speculeren over de gigantische hoeveelheid aan materiaal waar de regisseur en editor zich doorheen hebben moeten werken om deze documentaire tot stand krijgen. Daarom viel Coen Hagenaars ons op, als editor van Paul en Paul heeft hij laten zien dat hij de goede keuzes kan maken. Het ritme van de films, waarin en humor en drama beiden een plek mogen hebben, is ongelofelijk goed. Wij denken dat Coen daarmee voor Paul en Paul een outstanding crew-lid was.

EY Talent Award

Voor de productie met de hoogste production value.

Winnaar: Zeze & Mercedes (Bașak Kirici) - Willem de Kooning Academie
Zeze & Mercedes is een buitengewone animatiefilm die de bitterzoete gevoelens van vriendschap en afscheid weergeeft. We worden op een treffende wijze teruggevoerd naar de onbezorgde en speelse wereld van kindertijd. De film weet in een kort tijdsbestek een diepgaande emotionele reis van de twee vrienden neer te zetten. Wat nog indrukwekkender is, is het feit dat deze prachtige animatie tot stand is gekomen met een budget van NUL euro. We zien een ongelooflijke creativiteit en toewijding van het team achter Zeze & Mercedes. De creatieve keuzes, uiteenlopende visuele stijlen en sterke story beats maken deze film tot een ware uitblinker.

Nominatie: Paul en Paul (Hugo Drechsler) - Nederlandse Filmacademie
Deze meeslepende docu volgt de levens van de twee Amsterdamse broers Paul en Paul. De film heeft indruk gemaakt vanwege de doordachte regie keuzes en de krachtige cinematografie. Het opvallende gebruik van zwart-wit beeld is een gedurfde keuze, die bijdraagt aan de emotionele impact van de film. Er wordt op een doordachte manier gebruikgemaakt van camerahoeken, licht en compositie om de emoties te versterken. Daarnaast verdient de regisseur lof voor het langdurig volgen van de broers, iets wat heeft gezorgd voor een authentiek en aangrijpend verhaal. Het is duidelijk dat de regisseur een speciale connectie heeft weten te creëren.

Nominatie: Asema (Loëlle Monsanto) - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Wat ons opviel aan Asema is de pracht locatie van de film, namelijk het betoverende Suriname. Hier is het toegewijde team van acteurs en filmmakers naartoe vertrokken om het hartverwarmende verhaal te vertellen van Deon, een jongen die in de zomervakantie bij zijn oma logeert. Dat de productie in Suriname is opgenomen toont niet alleen een ambitieuze visie, maar ook het doorzettingsvermogen om een authentieke setting te creëren voor een verhaal met ontzettend veel cultuur. Het acteerwerk van de jonge acteurs verdient ook veel lof, die het verhaal op een oprechte manier overbrengen. Asema is dus niet alleen prachtig qua beeld, maar ook in teamwerk en verhaal.

KNF Award

Voor de beste eindexamenproductie.

Winnaar: Paul en Paul (Hugo Drechsler) - Nederlandse Filmacademie
Het in prachtig zwart-wit geschoten Paul en Paul van regisseur Hugo Drechsler, een technisch perfect documentaire over twee broers met een op zijn zachtst gezegd ingewikkelde relatie. Elk nieuw familiegeheim dat wordt opgerakeld, bouwt dit op tot een stevig staaltje ‘vreemder dan fictie’. Deze film kan door zijn onderwerpkeuze, interactie tussen beeld en geluid en zijn verhaalopbouw niet anders dan bewondering opwekken. Unaniem is de jury tot het besluit gekomen tot de film die het meest treurig, schokkend én vertederend is. De film waarin de stevige visuele stijlkeuzes helemaal op zijn plek vallen met het vertellen van een verhaal waarvan de uitzinnige eigenzinnigheid onmogelijk te negeren is. Paul en Paul is de winnaar volgens de persjury dit jaar.

Nominatie: Beyond the City Park (Tomasz Kulpiński) - Willem de Kooning Academie
De jury toont zijn ontzag voor de prestatie van regisseur Tomasz Kulpiński met zijn diep empathische schapendocumentaire Beyond the City Park. Het gekozen perspectief is dat van een mens die zich voordoet als schaap, en met belangstelling naar zijn medeschapen kijkt en omkijkt. Volkomen woordenloos wordt er een verstandhouding gekweekt tussen de twee verschillende soorten wezens.

Nominatie: Funny Feeling (Jikkie Schelling) - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Subjectiviteit speelt ook een grote rol in de genomineerde fictieshort Funny Feeling van Jikkie Schelling, waarin we volledig worden meegenomen in de belevingswereld van de jonge danser Lino, terwijl ze aan paniekaanvallen lijdt. Geen enkele andere film in deze lichting neemt ons zo immersief mee in het hoofd en het gevoel van een personage. Even zíjn we haar.

NAPA Award

Voor de producent met de meest innovatieve toekomstvisie van het afgelopen jaar.

Winnaar: Joey Jansen, Thijmen Knook en Floor de Wolf (Mooie Nel)
Samen met regisseur Hugo Drechsler staat dit drietal in de startblokken met hun eigen bedrijf Mooie Nel. Met humor en diepgang wil Mooie Nel relevante films maken die de menselijke ervaring weerspiegelen. Ze willen zowel documentaire als fictie maken en hebben zelfs al enkele projecten op de planning staan. Zo hopen ze met BNNVARA een lange versie van hun afstudeerdocumentaire Paul & Paul te maken en werken ze aan de ontwikkeling van docuserie Mama Managers. Het doel is om zich binnen vijf jaar full time te gaan focussen op hun eigen bedrijf en projecten. Joey zal zich met regisseur Hugo richten op het inhoudelijke aspect terwijl Thijmen en Floor de zakelijke kant op zich zullen nemen. Om dit ambitieuze doel waar te maken, gaan Joey, Thijmen en Floor eerst de fijne kneepjes van het vak leren op verschillende plekken in de industrie. Ze vinden het belangrijk dat ze daarin keuzes maken die voor hun bedrijf relevant zijn en waardoor ze een gebalanceerd team kunnen blijven. Het drietal is zich bewust van de valkuilen, en is daarom ook niet bang hulp in te schakelen waar nodig, maar bovenal zijn Joey, Thijen en Floor overtuigd dat Mooie Nel een waardevolle toevoeging gaat zijn aan de industrie. De NAPA Award zouden ze besteden aan de research voor hun nieuwe project Mama Managers, een productiecoach en de opstartkosten van Mooie Nel.

Nominatie: Storm Rechsteiner
Een doener én een denker, zo omschrijft Storm zichzelf. Zijn analytische denkvermogen en praktische vaardigheden zijn wat hem betreft een ideale combinatie en de veelzijdige filmindustrie de perfecte plek om zijn diverse vaardigheden in kwijt te kunnen. Zo wil Storm met de contacten die hij heeft opgedaan tijdens een uitwisseling in München een speelfilm ontwikkelen. Samen met zijn Duitse mede-studenten pitchte hij het project aan financiers, waar enthousiast respons op kwam. Daarnaast wil hij met zijn eigen Staccato Services B.V. verschillende diensten bieden aan opdrachtgevers binnen de industrie. Zijn focus ligt daarbij op set- en locatiemanagement, logistiek en transport. Met zijn bus- en vrachtwagenrijbewijs lijkt dat een niet meer dan logische keuze. Tegelijkertijd zit het ondernemen ook duidelijk in zijn bloed. Storm ziet overal kansen en verhalen, waaronder tijdens zijn vrijwilligersdiensten bij de Brandweer Amsterdam. Zijn brandweeruniform zal hij voorlopig niet in de wilgen hangen, niet in de laatste plaats omdat het voor Storm belangrijk is op deze manier terug te geven aan de maatschappij. Het prijzengeld wil Storm steken in de ontwikkeling van de eerdergenoemde Nederlands-Duitse coproductie en een cursus Business and Legal Affairs aan het International Screen Institute in Wenen.

Nominatie: Sam Peetz
Sam houdt een veilige en prettige werkomgeving hoog in het vaandel. Vooral binnen de hectische filmindustrie, waar vaak sprake is van een hoge werkdruk en soms ook thematisch zware onderwerpen behandeld worden, vindt hij het als producent belangrijk om te waken voor een positieve werksfeer. Hij is een verbinder en wil graag meer leren over het optimaal samenstellen van een team, om zo tot zowel een goede film als een fijne werkplek te komen. Na het produceren van drie afstudeerfilms, is Sam tot de conclusie gekomen dat zijn hart sneller gaat kloppen van fictieprojecten. Zijn grote droom is het produceren van artistieke films die een zo groot mogelijk publiek bereiken. Daarnaast heeft hij een fascinatie voor films gebaseerd op waargebeurde verhalen. Hij wil in de toekomst graag zijn eigen productiebedrijf runnen en ziet zichzelf voor de rest van zijn leven het vak van producent uitoefenen. De NAPA Award wil Sam graag inzetten voor de masteropleiding Producing aan de National Film and Television School (NFTS) in Engeland. De toelatingsprocedure daarvoor is uitdagend en om zijn kansen te vergroten wil Sam de workshop voor scriptontwikkelaars en dramaturgen van Scriptacademy volgen. Daarnaast zal hij het komende jaar op sets blijven werken als productieassistent, om zo zijn praktijkkennis en netwerk te blijven vergroten.

Nominatie: Christian Holtland
Christian is de enige van zijn lichting aan de HKU die afstudeert als producent. Een luxepositie noemt hij dit zelf, want de projecten lagen voor het oprapen. Tegelijkertijd dwong dit Christian om weloverwogen een keuze te maken. Welke projecten wil hij produceren? Na een afstudeeronderzoek dat voortborduurde op de filmmakersenquête van verenigingen DDG, Netwerk Scenarioschrijvers en ACT uit 2018, kwam hij uit op films en makers die veel durf uitdragen. Christian wil de lat hoger leggen en creatieve grenzen verleggen en zoekt daarom naar makers die deze visie delen en net als hij willen uitdragen. Zijn grote voorbeeld is de Amerikaanse studio A24. Volgens Christian tonen die veel vertrouwen in de maker en pakt dat vaak positief uit. Wat hem betreft is dit vertrouwen de basis voor vernieuwende, originele en publiekstrekkende films. Om deze visie verder te ontwikkelen, gaat Christian de komende tijd in de leer bij andere producente. Na zijn reis door Azië zal hij eerst aan de slag gaan bij Pink Rabbit, en zo zijn weg vinden binnen de industrie en het vak. Voor zijn afstudeerfilms La Ruta en Oog om Oog heeft Christian in samenwerking met een distributeur een ambitieuze distributiestrategie bedacht. Wat hem betreft verdienen de films het om op groot scherm gezien te worden. Het prijzengeld zou hij dan ook inzetten voor de uitvoering van deze strategie.

VPRO-documentaireprijs

Voor de regisseur van de beste afstudeerdocumentaire.

Winnaar: Oaia Neagră (Renee Schräder) - Sint Joost School of Art & Design
Een rauwe, ongepolijste film. Een film over een complexe liefdesrelatie tussen filmmaker en personage. De maker slaagt er middels een dagboek-achtige manier van werken in een verhaal te vertellen dat de kijker bij de strot grijpt. De benauwdheid van een orthodox-christelijk milieu op het Roemeense platteland wordt invoelbaar gemaakt door op cruciale momenten de camera deelgenoot te laten zijn van pijnlijke momenten, hoop en twijfel.

Nominatie: Beyond the Citypark (Tomasz Kulpiński) - Willem de Kooning Academie
In deze film wordt ruimschoots de tijd genomen om te observeren. Een kudde schapen maakt een tocht zoals je wel vaker hebt gezien. Maar dan steken de schapen de snelweg over alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ze lopen door de stad en over het zebrapad, het worden bijna mensen. De oneigenlijke combinatie van onderwerp en arena geeft de film een onverwachte twist en humor. In een documentaire landschap waarin dikwijls verwacht wordt dat alles helder is en wordt uitgelegd, laat de filmmaker een open ruimte voor de kijker. Waar gaan de schapen heen, waarom, willen ze wel daarnaartoe en wie zijn zij eigenlijk?

Nominatie: Paul en Paul (Hugo Drechsler) - Nederlandse Filmacademie
In deze film worden twee mannen geportretteerd die een getroebleerde relatie hebben met elkaar, familie en het leven. In uitgesproken zwart wit ontstaat een ontroerende film over twee broers uit Amsterdam Noord. Met humor en meedendogen, lukt het de filmmakers lukt om spontane momenten te vangen in een cinematografische klassieke vorm.

TalentTalent AwardsProfessionals
ga terug