Ga naar inhoud
Professionals

Juryrapporten Filmfonds Wildcards 2023

Op deze pagina vind je de juryrapporten van de winnaars van de Filmfonds Wildcards 2023.

Wildcard Lab

Floris van Laethem - Realmbreak Hotel
De winnaar van de eerste Wildcard Lab (ooit!) is een installatie waarin de kijkbeleving centraal staat, waarbij elke visuele en inhoudelijke keuze gericht is op de beleving om deze kijker volledig mee te nemen in de vertelling, en laat de kijker uiteindelijk de uitkomst vertelling te laten bepalen. Maar het is ook een installatie die filmisch experiment en immersief narratief naadloos met elkaar verweeft. Het getuigt van vakmanschap en samenwerking, en maakt nieuwgierig naar toekomstige projecten van deze maker.

Wildcards Animatie

Somar Yahya - Where All the Questions End
In deze indrukwekkende video animatie ervaren we door de ogen van een buitenstaander de bedrukkende leegte van sociale conventies. Het militante ritme van onze huidige samenleving wordt speels becommentarieerd in het werk dat zowel confronterend als ontboezemd is. Het laat luid en duidelijk een stem horen die ver in ons verborgen zit en hier tot uitbarsting komt in een rollercoaster van observaties en ervaringen. Aan het eind word je bedwongen tot rust te komen en je te bezinnen over wat werkelijk belangrijk is. Al verstaan we het niet, toch begrijpen we het want het komt vanuit de ziel.

Evelijn Neefjes - Memories in Bloom
Deze jonge makers hebben de fijne kneepjes begrepen van het vertellen van een verhaal, waarin de makers met eenvoudige en subtiele verhaalelementen je meenemen door een intiem en persoonlijk heimwee naar een dierbaar persoon. Een poëtische vertelling waarin vergankelijkheid en herinnering zowel in thematiek als in vorm naadloos in elkaar overvloeien en vervagen. Alles wat je ziet is doordacht en heeft een reden. Ze maken stijlkeuzes die eer tonen aan hun belangrijkste inspiratiebronnen en verraden daarmee hun ambities om de wijde wereld in te gaan met hun werk en de harten te raken van velen.

Wildcards Documentaire

Isa Skolnik - How to Raise a Rebel
In deze film is de hand van een regisseur voelbaar die lak heeft aan oude regels waarop een documentaire gemaakt moet worden. Op een vrije en speelse manier worden filmische middelen ingezet die vroeger door dikke muren van elkaar waren gescheiden. Het levert een film op die ernstig is én grappig, die jeugdig aanvoelt maar tegelijkertijd uiterst volwassen is. Op thematisch niveau onderzoekt de film messcherp waarom vrouwen vaker schijt moeten hebben aan hun te lieve innerlijke prinses.

Kiriko Mechanicus - A Tomato Tragedy
Deze film speelt op uiterst gewiekste wijze met het contrast tussen schaduw en zonneschijn, tussen het mooie plaatje waar we graag in geloven en de duisternis erachter die we niet willen zien. De film is gemaakt met een zuiver ethisch kompas en treft de westerse kijker precies in zijn hypocriete hart, daar waar het pijn doet. Enerzijds is de film poëtisch en liefdevol, anderzijds steekt hij als een wesp. Het is knap hoe de regisseur heel dicht bij personages komt waar we het gezicht nooit van zien. Wel horen we hun stem, die zo indringend is dat we ernaar moeten luisteren.

Wildcards Fictie

Loëlle Monsanto - Asema
Hier is een filmmaker aan het werk die vanuit haar eigen perspectief een verhaal vertelt over waar ze vandaan komt en wat kinderen daar beweegt. Dat doet ze met een overtuigende dynamiek tussen de jonge acteurs. De ingediende film is ook nog eens een horrorfilm waarbij de jury-leden uit hun stoel sprongen van schrik. Dan maak je toch wel heel nieuwsgierig naar wat de toekomst gaat brengen voor en van deze maker.

Tessa Kortmulder - Of ik langs Lyon kwam
Over zeldzaam gesproken. De volgende winnaar is een onmiskenbare Europese arthouse verteller. Een film die nooit letterlijk zegt waar deze over gaat, maar dit wel geruisloos verteld. Een film met zowel poëtische kwaliteit, als een bevrijdend realisme, spanning en bij vlagen een glimlach. Een door improvisatie gedreven vertelling die toch altijd onder controle lijkt te zijn. Het is een film die met rust en ademruimte de kijker de ruimte geeft om gedachtes te vormen en die getuigt van een natuurlijk filmmakerschap.

TalentTalent AwardsProfessionals
ga terug