Ga naar inhoud
Festival

Het Nederlands Film Festival strijdt voor behoud van meerjarige gemeentesubsidie

Vanmorgen overhandigde Marjolijn Bronkhuyzen, Zakelijk Directeur-Bestuurder van het Nederlands Film Festival (NFF) de brandbrief ‘Utrecht en NFF: een prachtig huwelijk’ aan de wethouder Cultuur Eva Oosters, die de brief in ontvangst nam namens het college van burgemeester en wethouders van gemeente Utrecht. De brandbrief, geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde is door duizenden filmmakers, partners, lokale ondernemers, onderwijsinstellingen en publiek ondertekend. Met de brief roept het NFF het college op, om het advies om de subsidie van de gemeente aan het NFF stop te zetten, niet over te nemen. Onder de ondertekenaars van de brandbrief zijn o.a. Paul Verhoeven, Gunay Uslu, Nasrdin Dchar, Fedja van Huêt, Hanna van Vliet, Georgina Verbaan, Renée Soutendijk, Shariff Nasr en Monique van de Ven.

Brandbrief

Tijdens de speech voorafgaand aan de commissievergaderingen van de gemeenteraad, benadrukte Bronkhuyzen het belang van het NFF op het gebied van cultuur, economie en onderwijs voor de stad Utrecht en daarnaast de landelijke impact van het festival. "Utrecht is een fantastische festivalstad. Gooi niet zomaar weg wat je hebt, want dat komt niet meer terug. Al 43 jaar is Utrecht de thuisbasis van het Gouden Kalf. Hier geboren en getogen, en al die jaren gegroeid op vruchtbare bodem. Ik vraag u, het college: laat het Gouden Kalf nog lang grazen op Utrechtse bodem.

In aanwezigheid van raads- en commissieleden, leden van politieke partijen, medewerkers van gemeente Utrecht, de directeur van HKU Media met studenten, de voorzitter van de levendige NFF Ondernemers Club, samenwerkende partners uit Utrecht waaronder Centrum Management Utrecht, de Raad van Toezicht van het NFF, de Dutch Academy For Film, Emmy, Academy en Gouden Kalf-winnaars en meer filmmakers, producenten, regisseurs en acteurs en medewerkers van het NFF werd vervolgens de brandbrief overhandigd.

De brandbrief is opgesteld voor het behoud van de gemeentelijke subsidie voor het NFF. Het advies van de Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 is om de meerjarige subsidie aan het NFF te beëindigen. Het besluit door het college van burgemeester en wethouders vindt aanstaande maandag 24 juni plaats.

Thr20240620 0002 Thijs Rooimans © Thijs Rooimans
Steun

De afgelopen dagen werd het NFF overladen door steun vanuit allerlei hoeken.

Regisseur Paul Verhoeven: "Het Nederlands Film Festival in Utrecht is altijd een lichtpunt voor iedereen die van film houdt, het brengt creatieve personen bij elkaar, en enthousiasme bij het publiek teweeg, het helpt om te laten zien dat er een Nederlandse filmcultuur bestaat! Dit Festival in de grond boren is het zoveelste bewijs dat steun voor de Nederlandse film een aberratie is, alleen ‘het geld’ telt."

College van bestuur HKU: “Het is doodzonde om zo’n grote speler met deze landelijke uitstraling de deur te wijzen, omdat daarmee het hele creatieve klimaat en ecosysteem in de stad aangetast wordt. De voedingsbodem en landingsplek van jonge en nieuwe makers en dus onze studenten verdwijnt dan uit Utrecht."

Acteur Elise Schaap: "NFF en Utrecht horen bij elkaar.''

Arjan Kleuver, voorzitter Centrum Management Utrecht: “Het NFF zorgt voor een sterke culturele identiteit van Utrecht en verhoogt de nationale en internationale bekendheid van de stad. Wij willen deze mooie jaarlijkse traditie voortzetten en Utrecht blijven positioneren als een centrum van creativiteit en innovatie.

Job, Joris en Marieke, Utrechtse animatoren, borduren voort op de brandbrief door in geheel eigen stijl in een animatiefilm op te roepen: gemeente Utrecht, "Wij willen geen scheiding, wij willen relatietherapie."

Steun het NFF!

De brandbrief en volledige lijst van ondertekenaars tot nu toe is hier terug te lezen.

Voor de komende editie van het NFF in Utrecht heeft de mogelijke subsidiestop geen gevolgen, deze vindt plaats van vrijdag 20 t/m 27 september 2024.

Festival
ga terug