Ga naar inhoud
Festival

Het Nederlands Film Festival ontvangt geen meerjarige gemeentesubsidie 2025-2028: het besluit is genomen

Kopie van Utrecht3film 2

Het Nederlands Film Festival (NFF) ontvangt de komende vier jaar geen meerjarige subsidie van gemeente Utrecht. Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft besloten om het advies van de Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 ten aanzien van de cultuursubsidies integraal over te nemen. Voor het NFF pakt dit besluit bijzonder ongunstig uit omdat de gemeentelijke subsidie vanaf volgend jaar wordt beëindigd. Het gaat om €600.000,- per jaar.

Marjolijn Bronkhuyzen, Zakelijk Directeur-Bestuurder van het NFF, reageert: “Het is een zeer teleurstellende uitkomst. Ook als je kijkt naar alle steunbetuigingen die het NFF de afgelopen weken heeft ontvangen, waarin duidelijk wordt hoeveel mensen, maar ook instellingen, partners, opleidingen, scholen, ondernemers uit allerlei sectoren zich hebben uitgesproken hoe ondenkbaar het is dat Utrecht het NFF niet meer steunt.

We leggen ons niet neer bij het genomen besluit en beraden ons op onze vervolgstappen. Ons uitgangspunt blijft dat Utrecht en het NFF onlosmakelijk verbonden zijn en dat we naast een festival met landelijke impact ook echt een festival voor Utrechters zijn. Wij hopen dat we onze meerwaarde op het gebied van cultuur, onderwijs, economie en welzijn voor de stad Utrecht aankomende tijd goed over kunnen brengen en zijn daarnaast uiteraard zeer bereid om ons plan voor 2025 en verder aan te scherpen. Het culturele ecosysteem – dat een van de speerpunten is in de cultuurnota – gaat er natuurlijk niet op vooruit als je aan het NFF, hét Utrechtse evenement op het gebied van film, geen subsidie meer verleent.”

Voor de komende editie van het NFF in Utrecht, dat plaatsvindt van vrijdag 20 t/m 27 september 2024, heeft de subsidiestop geen gevolgen.


We zijn heel dankbaar voor alle steunbetuigingen die we hebben ontvangen. Het geeft ons energie om er voor de komende editie weer een fantastisch festival van te maken.

FestivalNieuws
ga terug