Ga naar inhoud

Paula van der Oest Gast van het Jaar op 33e Nederlands Film Festival[caption id="attachment_1116" align="alignnone" width="460"]©Jaap Vrenegoor[/caption]

Regisseur Paula van der Oest is dit jaar de Gast van het Jaar tijdens de 33e editie van het Nederlands Film Festival. Naast het regisseren van films, schrijft zij ook scenario\'s.


In 1996 maakte Van der Oest haar eerste lange speelfilm DE NIEUWE MOEDER (1996). Verder boekte zij onder andere successen met TRIP VAN TEETJE (1998), ZUS & ZO(2002), VERBORGEN GEBREKEN (2004), TIRAMISU (2007), BLACK BUTTERFLIES (2011) en THE DOMINO EFFECT (2012). Met een uitgebreid programma brengt het festival een eerbetoon aan deze regisseur en scenarist van prijswinnende films en televisiedrama.
Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival over de keuze van Paula van der Oest als eregast:
Paula levert werk van een constante hoge kwaliteit zonder ooit in herhaling te vallen. Een regisseur die grote onderwerpen niet alleen aan durft, maar ook aankan. Ze vertelt ons verhalen die we kennen, maar die onder haar invloed ons een nieuwe blik gunnen; of het nu gaat om familieverhalen, de wereldwijde economische crisis of een dichteres als Ingrid Jonker. Paula legt levens bloot die ons raken en ontroeren. Ze is een ontdekker van acteertalent (o.a. Cees Geel, Thekla Reuten, Anneke Blok), een fantastische regisseur én schrijver.’
Paula van der Oest over haar rol als eregast:
Verrast en vereerd was ik, toen ik werd gebeld door Willemien van Aalst. Gast van het Jaar: dat klinkt alsof je al ergens bent aangekomen, terwijl ik voor mijn gevoel pas net begonnen ben. Ik verheug me enorm op tien dagen Nederlands Film Festival!

Van der Oest (1965) studeerde in 1988 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met haar afstudeerfilm ZINDEREND en won hiermee de Tuschinski Award. Daarnaast werd zij onderscheiden met de Holland Film Award voor DE NIEUWE MOEDER (1996), de TV Film Award voor DE TRIP VAN TEETJE (1998). Met MOONLIGHT (2002) won ze de prijs voor Beste lange Europese film op het Hollywood Film Festival, de Students Jury Award op het Lecce Festival of European Cinema, de Golden St. George op het Moscow International Film Festival en de Jongerenjury Award op het Nederlands Film Festival. ZUS & ZO (2002) werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Op het Nederlands Film Festival won zij Gouden Kalveren voor LOLOMOVIOLA-COMA (Beste TV Drama, 1994), BLACK BUTTERFLIES (Beste Lange Speelfilm, 2011) en THE DOMINO EFFECT (Beste Regie, 2012).

Op dit moment werkt ze aan de speelfilm LUCIA DE B. Naar verwachting draait de film in maart 2014 in de Nederlandse bioscopen.

Tijdens het Nederlands Film Festival is Van der Oest aanwezig bij de vertoningen van haar films, zij neemt deel aan vele evenementen en is regelmatig te gast in de dagelijkse Talkshow. Daarnaast ontwikkelt het filmfestival in samenwerking met de Gast van het Jaar nog een speciaal programma.

Het 33e Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober 2013. #nff2013

ga terug