Ga naar inhoud
Festival

Mijlpaal: IFA 5 jaar op rij naar het Nederlands Film Festival

Ruim 1500 jonge nieuwkomers, afkomstig uit alle hoeken van het land, hebben dit jaar deelgenomen aan het filmproject Ithaka Filmt. Een project waarbij jongeren leren om een korte film te maken. Voor de zomer zijn er zes groepen uitgekozen die zich wisten te onderscheiden voor de Ithaka Film Academie (IFA). Een speciaal traject waarbij ze onder begeleiding van professionals een film mogen maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival. Vrijdag 22 september vindt de vertoning plaats bij het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Dit jaar is extra speciaal, omdat Common Frames voor de vijfde keer deel uitmaakt van het programma.

Hemmo Bruinenberg, algemeen directeur van Common Frames, kijkt met veel trots terug op de afgelopen jaren. Met name de eerste keer in 2018: “Het was ons als nieuwe organisatie gelukt om zo'n mooi podium te creëren voor de jongeren. Ik was toen zelf nog actief aan het coachen bij de workshops en ik had één van de groepen begeleid. Dat maakte dat ik nog meer persoonlijk betrokken was bij de jongeren en heel veel spanning voelde voor 'onze film'. Vooral de film De zon schijnt weer staat mij bij van de groep uit Groningen. Zij durfden het aan om hun vluchtverhaal te verfilmen, inclusief scènes op een boot. In het nagesprek werd het hele publiek ontroerd, toen de filmmaker vertelde over hoe dit proces hem had geholpen dit verhaal beter een plekje te kunnen geven.”

Hemmo Bruinenberg in overleg met filmcoaches Hemmo Bruinenberg in overleg met filmcoaches

Marina van Linschoten is werkzaam bij ISK Het Gooi. Deze Internationale Schakel Klas is onderdeel van de Gooise Scholen Federatie, een onderwijsinstelling met 8 scholen voor VO. Deze school doet al vanaf het begin mee met Ithaka Filmt: “Toen ik voor het eerst voorstelde aan de schoolleiding om mee te doen, waren ze meteen enthousiast. Het is ontroerend om leerlingen samen bezig te zien om een film te maken. Er wordt gelachen en gehuild en ontzettend goed samengewerkt. Als we dan uiteindelijk met zijn allen naar het NFF gaan, en ik zie hoe trots de leerlingen dan zijn dat hun film gedraaid wordt op een enorm scherm, dan pink ik meestal stiekem wel een traantje weg.”

In de afgelopen 5 jaar hebben ruim 5.000 jongeren een workshop gevolgd. Er moet vast veel veranderd zijn in de tussentijd. Hemmo: “Grappig genoeg is de formule nog best wel vergelijkbaar, blijkbaar hadden we een heel goede vorm gekozen. We weten nu wel beter hoe we nog meer uit het talentontwikkelingstraject kunnen halen en de jongeren kunnen betrekken bij alle facetten van het evenement. De films zijn nu net nog een stapje beter, we maken meer impact op de jongeren en er zijn allemaal talenten uit voorgaande jaren die nog steeds bij onze organisatie betrokken zijn.”

Docent Marina feliciteert leerling na workshop Docent Marina feliciteert leerling na workshop

Extra portie zelfvertrouwen

Marina ziet leerlingen groeien in de periode dat ze met het project bezig zijn: “Ze gaan met hun groepje aan de slag om een eigen film te maken, en dat is totaal anders dan de dagelijkse routine op school. Ik zie leerlingen die normaal niet zoveel zin hebben om naar school te gaan, ineens een heel script schrijven, met aanwijzingen hoe de scène precies eruit moet komen te zien. Leerlingen werken samen met leerlingen met wie ze normaal niet zo snel om zouden gaan, en worden daardoor vrienden. Het geeft de leerlingen zelfvertrouwen, dat ze dit kunnen en dat nemen ze mee de school in.”

Het NFF wordt elk jaar gezien als het absolute hoogtepunt voor Common Frames en de jongeren. Om jezelf op het grote doek te zien tijdens een van de grootste filmfestivals van Nederland, is een blijvende herinnering. “De trots die afstraalt van hun gezichten als ze binnenkomen, gecombineerd met een gezonde portie spanning. Het is altijd een geweldige sfeer in de zaal, want in tegenstelling tot het reguliere filmpubliek leven deze jongeren helemaal mee. Voor veel jongeren zijn het allemaal eerste keren: de eerste keer in de bioscoop, de eerste keer dat ze zo in de spotlight staan, de eerste keer dat ze een 'borrel' meemaken. Ze doen een succeservaring op en ik geloof echt dat dit ze een extra portie zelfvertrouwen geeft. Ik denk dat dit allemaal elementen zijn die hun positie hier in Nederland versterkt”, aldus Hemmo.

Groep talenten uit Leiden en filmcoach tijdens opnames IFA 2023 Groep talenten uit Leiden en filmcoach tijdens opnames IFA 2023

Jongeren zijn het publiek van de toekomst

Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur van het Nederlands Film Festival, ziet ook de meerwaarde in van de samenwerking met Common Frames: "Als Nederlands Film Festival dragen we in samenwerking met Common Frames bij aan urgente thema's in Nederland zoals integratie. Met de premières van de Ithaka Film Academie ondersteunen we een initiatief dat zich hiervoor inzet en tonen producties van nieuwkomers die verschillende perspectieven en verhalen meebrengen. Jongeren zijn het publiek van de toekomst. Filmeducatie is één van de prioriteiten van het festival waar we de aankomende jaren in gaan uitbreiden. NFF hoopt de samenwerking met Common Frames voort te zetten om zo nieuwe makers, van alle afkomsten, te verwelkomen op het festival.”

NFF 2028

Op de vraag of Common Frames over 5 jaar nog steeds naar het NFF gaat, stemt Hemmo hoopvol: “Zolang er behoefte is bij de jongeren en de ISK-scholen, wil ik dit helpen mogelijk te maken. Talentontwikkeling wordt steeds belangrijker, simpelweg omdat er met meer activiteiten ook meer talenten tevoorschijn komen. Ik zou het mooi vinden als we een heel netwerk hebben van jongeren die straks hun eigen professionele film in première zien gaan op het Nederlands Film Festival.”

Marina beveelt andere ISK-collega’s in Nederland aan om ook mee te doen aan een van de workshops op hun scholen. “Het is echt een ontzettend mooie ervaring voor de leerlingen, en het is ook echt goed voor de groepsvorming in je klas”. De ervaren ISK-docent is er zeker van dat haar school over 5 jaar ook nog meedoet: “We zijn nu bezig om film maken en alles wat erbij hoort nog steviger op het rooster te zetten. We zijn ook verbinding aan het maken met andere vakken, zoals: Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB) en Burgerschap. Dit doen we samen met Common Frames om te kijken hoe je film maken daarbij kunt gebruiken.”

Het is nog niet duidelijk in welke mate Marina direct betrokken blijft, maar volgen en ondersteunen blijft ze de projecten beslist wel: “Ik ga zeker elk jaar kijken bij de vertoning op onze eigen school en op het NFF! Waarom? Omdat ik de grote meerwaarde zie die dit project heeft voor de leerlingen. En ook omdat het echt ontzettend leuk is om naar het NFF te gaan en daar ook andere ISK's te zien met hun films.”

Over de premières

Premières Ithaka Film Academie 2023 wordt gepresenteerd door Farbod Moghaddam en is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Kinderpostzegels, VSB Fonds, Gemeente Utrecht, Triodos Foundation, Stichting Boschhuysen, Stichting Dioraphte en Vfonds.

Tickets

Tickets voor de premières zijn vanaf 1 september gratis te bestellen op filmfestival.nl/programma. Bereid je voor op meer bijzondere verhalen over vrijheid met titels als Toxic Vrijheid, Parallelle Reflecties en meer. De trailer komt binnenkort online.

Voor meer informatie over de organisatie ga naar commonframes.nl of volg hun dagelijkse activiteiten op sociale media.

ga terug