Ga naar inhoud
 uitreiking zwarte spiegel.JPG

Uitreiking Louis Hartlooper Prijs Beste Filmpublicatie

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met één of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. Zonder goede filmpublicaties geen nationale filmcultuur! De uitreiking is gratis toegankelijk, een ticket is niet nodig.

De prijs wordt jaarlijks tijdens het NFF uitgereikt door de Louis Hartlooper Stichting. De initiatiefnemers brengen hiermee het schrijven over film in Nederland onder de aandacht en spreken waardering uit voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Naast een portret in de eregalerij van het Louis Hartlooper Complex, bestaat de prijs uit een bedrag van duizend euro, een penning met oorkonde en De Zwarte Spiegel. Daarnaast krijgt de winnaar de uitnodiging om het daaropvolgende jaar tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek.

Genomineerden Louis Hartlooper Prijs 2023
De genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2023 zijn (in alfabetische volgorde):

- Beeldspraak (serie artikelen) - Bart van der Put. Het Parool, Amsterdam, 2022-23
- De filmfabriek - Barend de Voogd. Walburg Pers, Zutphen, 2022
- En het woord werd beeld - Bart Juttmann en Marc Veerkamp. IT&FB, Amsterdam, 2022
- Filmartikelen (serie artikelen) - Rob van Scheers. De Volkskrant, Amsterdam, 2022-23
- Pose - Over hoe we kijken en wie we spelen - Basje Boer. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2022
- Spookbeeld van de vrijheid - Peter Verstraten. IT&FB, Amsterdam, 2022

De jury bestaat dit jaar uit Digna Sinke en Erik Verkerk (namens Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie), Lineke van den Boezem (namens Netwerk Scenarioschrijvers), Maarten Langelo, (namens Netherlands Society of Cinematographers) en Sanne Rovers (namens Dutch Directors Guild).

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars waren onder meer Joyce Roodnat voor Hee… zie je dat!?(2017), Nouchka van Brakel voor Scènes uit mijn eigen draaiboek (2018), Erik Brouwer voor Diva (2019), Suzanne Rethans voor Begeerd en verguisd: het leven van Sylvia Kristel (2020) en de Filmkrant (hoofdredactie Ronald Rovers, 2021). Vorig jaar won 25 Encounters: Vanja Kaludjercic (International Film Festival Rotterdam, 2022).

Voorafgaand aan de uitreiking maakt de KNF-jury de nominaties bekend voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.