vr 16 apr 2021

Nederlandse films op Movies that Matter

Filmfestival Movies that Matter is begonnen! Het festival vindt online plaats tot en met zondag 25 april. Het festival voor films over mensenrechten heeft een groot aantal internationale films, maar er staan ook heel wat films van Nederlandse makers op het programma. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Panelgesprekken

 • De Missie van de Nieuwe Maker

  Een middag om studenten en beginnende filmmakers te inspireren. Hoe vind je als maker de weg naar fondsen, omroepen en financiers? Welke mogelijkheden zijn er om je droom film het daglicht te laten zien? Hoe kies je je onderwerp en welke strategieën zijn er te bedenken om je film grote impact te laten hebben? Onder leiding van Claire van Daal, hoofd publieksprogramma van het NFF.

  Live op vrijdag 16 april om 13:30.

  Meer info & tickets
 • Panel & Q&A: Stop Filming Us Again

  In deze webinar gaat Movies That Matter verder waar Joris Postema’s film STOP FILMING US ophield. Hoe kunnen we het perspectief op Afrika kunnen veranderen? Aan de hand van een nieuwe montage van Joris’ materiaal door één van de hoofdpersonen uit de film, Ganza Buroko, en een preview van Bernadette Vivuya’s documentaire Reflections on Colonisation, wordt gekeken naar een alternatief. Hoe verruimen we de blik op Afrika en geven we Afrikaanse makers de zeggenschap terug over hun eigen verbeelding?

  Live te zien op vrijdag 23 april om 16:00.

  Meer info & tickets

Nederlandse films en co-producties op Movies That Matter

 • A BOY NAMED FREEDOM

  Alerk, een Oeigoerse jongen in Nederland, probeert zich te verhouden tot de dromen die hem opgelegd worden. Aan de hand van zijn persoonlijke geschiedenis en de zelfgeschreven kinderverhalen van zijn vader, volgen we Alerk’s zoektocht naar zijn eigen identiteit en rol in het conflict van de Oeigoeren.

  Onderdeel van het Shorts that Matter 2021 programma.

  Te zien van vrijdag 16 april 10:00 tot maandag 19 april 18:00.

  Meer info & tickets
 • BRIEF AAN MIJN PAPA

  Meer dan veertig jaar nadat zijn vader is vermoord, schrijft de Koerdische schrijver, theater- en filmmaker Ibrahim Selman hem een brief. Hij vertelt over zijn leven en de strijd van de Koerden, en hoopt tegelijk sporen van zijn vader te vinden die misschien wel voor altijd zijn uitgewist.

  Te zien van zondag 18 april 17:00 tot donderdag 22 april 01:00.

  Meer info & tickets
 • DE ROZE REVOLUTIE

  Michiel van Erp praat met oudere en jongere lhbti’ers over de geschiedenis van de lhbti-beweging in Nederland en de situatie nu. Ontroerende, kwetsbare en dappere gesprekken over zoektochten, (zelf)acceptatie en identiteit, en over de vraag hoe de verschillende generaties lhbti’ers elkaar zien. Met prachtig en onthullend archiefmateriaal.

  Live te zien op 24 april om 15:00.

  Meer info & tickets
 • DESERT PARADISE

  Een welvarend en gelukkig diamantstadje in het zuiden van Namibië wordt gedwongen na te denken over zijn toekomst nu de mijnen zijn leeggehaald. Zijn de achterblijvers in staat het stadje op een nieuw spoor te zetten? Observerende documentaire, die de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal laat vertellen.

  Te zien van donderdag 22 april 12:00 tot zondag 25 april 20:00.

  Meer info & tickets
 • FEAST

  Intrigerende deconstructie van de beruchte Groningse hiv-zaak, waarin mannen werden gedrogeerd tijdens seksfeestjes en daarna geïnjecteerd met hiv-positief bloed. In zeven volkomen verschillende hoofdstukken, elk met zijn eigen stijl en cinematografie, onderzoekt Tim Leyendekker thema’s als seksuele grenzenloosheid, slachtofferschap en macht in relaties.

  Te zien van zondag 18 april 17:00 tot donderdag 22 april 01:00.

  Meer info & tickets
 • HERE WE MOVE HERE WE GROOVE

  DJ Soko, ‘Godfather van de Balkan Beats’, gaat tijdens een muzikale roadtrip op zoek naar ‘een nieuw geluid voor Europa’. Net zoals hij nieuwe invloeden meebracht in de jaren 1990, doen vluchtelingen en migranten dat nu ook. Over hoe muziek verschillen overbrugt.

  Te zien van donderdag 22 april 17:00 tot maandag 26 april 01:00.

  Meer info & tickets
 • I DON'T WANNA DANCE

  Joey en zijn broertje Ricardo gaan weer bij hun moeder Daphne wonen, nadat ze twee jaar bij hun tante hebben doorgebracht. Maar Daphne heeft emotionele problemen, en het wordt al snel duidelijk waarom ze ooit bij haar zijn weggegaan. Briljant geacteerd, krachtig en poëtisch coming of age-drama.

  Te zien vanaf zaterdag 24 april 12:00 tot dinsdag 27 april 20:00.

  Meer info & tickets
 • IN HET HOOFD VAN DE DOKTER

  Door de wereldwijde coronacrisis komen vele zorgmedewerkers voor het eerst in carrière en op grote schaal in aanraking met de dood. Ze zijn onvoorbereid op de machteloosheid die hiermee gepaard gaat en de eerder ‘onbreekbare’ en rationele zorgmedewerkers worden geconfronteerd met hun eigen kwetsbaarheid als mens. Wat gebeurt er wanneer ze de kans krijgen om te praten over hoe ze emotioneel beïnvloed worden door hun werk?

  Deze korte film is onderdeel van het Shorts that Matter 2021.

  Te zien vanaf 16 april 10:00 tot maandag 26 april 01:00.

  Meer info & tickets
 • KORTE KUITSPIER

  In deze absurdistische komedie komt Anders – die zichzelf als een bovengemiddeld lange dertiger beschouwd – erachter dat de rest van de wereld hem totaal anders ziet. Na de kleinerende opmerkingen van de bakkersvrouw of de plaagstoten van de kantoorcollega’s op kantoor is in ieder geval zo klaar als een klontje dat de situatie voor hem allesbehalve grappig is.

  Deze korte film is onderdeel van het Shorts that Matter 2021

  Te zien vanaf 16 april 10:00 tot maandag 26 april 01:00.

  Meer info & tickets
 • MITRA

  De Iraanse Haleh leidt een rustig leven in Nederland. Als ze hoort dat de vrouw die 37 jaar eerder haar dochter verraadde ook in Nederland woont, wil ze weten of het haar echt is. Gebaseerd op het verhaal van de halfzus van regisseur Kaweh Modiri, die is geëxecuteerd in Iran.

  Te zien vanaf 19 april 12:00 tot donderdag 22 april 20:00.

  Meer info & tickets
 • QUO VADIS, AIDA?

  Indrukwekkend en hartverscheurend drama over de uren in aanloop naar de genocide van Srebrenica in 1995. Aïda werkt als tolk op de door de Nederlanders geleide VN-basis. Ze wordt verscheurd tussen haar plicht tegenover de machteloze Dutchbatters, en de wanhoop van haar dorpsgenoten – vooral haar man en twee zonen.

  Te zien vanaf 17 april 20:00 tot woensdag 21 april 04:00.

  Meer info & tickets
 • SHADOW GAME

  Documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken.

  Te zien vanaf zondag 18 april 12:00 tot woensdag 21 april 20:00.

  Meer info & tickets