Ga naar inhoud
Educatie

Film inzetten in burgerschapsonderwijs? Dat kan!

Film is in staat om ons een diversiteit aan perspectieven te tonen, maakt nieuwsgierig naar andere perspectieven en speelt een grote rol in hoe wij de wereld ervaren. Actuele thema’s zoals genderdiversiteit, klimaatverandering, migratie en culturele diversiteit zijn veelvuldig het centrale onderwerp van films. Hierdoor is film bij uitstek een prachtig medium om sociaal maatschappelijke thema’s te bespreken met leerlingen en studenten, en de diversiteit aan perspectieven op deze onderwerpen te belichten.

Via filmeducatie ga je met leerlingen het gesprek aan over de onderwerpen uit de films, en hoe deze onderwerpen middels filmische middelen getoond worden. Hoe komt de film op je over, wat maakt de film bij je los, en welke keuzes zijn er door de maker gemaakt om dit gevoel over te brengen?

Direct aan de slag met filmeducatie in burgerschapsonderwijs?

Het NFF licht enkele korte films met lesmateriaal voor je uit!
Tip: deze korte films kun je ook inzetten als lesopening binnen het vak dat je geeft of in een mentorles.

Mind My Mind still02

Mind my Mind

Chris, een jonge man met autisme, probeert zich in het dagelijkse leven staande te houden met de hulp van Hans, het mannetje in zijn hoofd. De situatie wordt ingewikkeld wanneer Chris Gwen ontmoet.

Still Sex ding 01

Sex ding

Als de vriendin van Vita een sexy foto van Vita op Instagram zet, provoceert Vita dat ze niets te verbergen heeft. Maar de gevolgen zijn groter dan de zelfbewuste, stoere Vita aankan. De fysieke vernederingen en de eenzaamheid slaan toe. Zal het haar lukken om overeind te blijven?

Still Goodwill Dumping 5

Goodwill Dumping

Gestileerde modedocumentaire die de enormiteit van de industrie rondom gedoneerde tweedehands kleding in beeld brengt.

Still Jordy in Transitland

Jordy in Transitland

Jordy verlangt naar een vrouwelijk lichaam. Waarom duurt het zo lang? Modern sprookje waarbij de maakbaarheid van het menselijk lichaam zegeviert en de grens tussen werkelijkheid en fantasie vervaagt.

ga terug