Ga naar inhoud
Nu kijken

Nederlandse films op IFFR 2024

Van donderdag 25 januari t/m zondag 4 februari vindt het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats. Op het Rotterdamse festival zijn ook Nederlandse films te zien. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

The Battle of Empty Stomachs

The Battle of Empty Stomachs

Gebaseerd op onderzoek en interviews met zowel Palestijnse hongerstakers als asielzoekers, ensceneert deze absurdistische en toch realistische film een dialoog met de regisseur in haar moedertaal, waarin één vraag centraal staat: wat weten we over honger?

Still 8 miljard ikken

8 miljard ikken

Hoe kunnen alle acht miljard mensen op aarde zichzelf uniek vinden, terwijl ze ook onderdeel zijn van de grote, caleidoscopische oersoep? Scènes die uiteenlopen van speels en natuurlijk tot industrieel en dreigend versmelten op het geluid van de legendarische Spinvis tot een poëtisch, hypnotiserend virtual reality-onderzoek naar onze plek in de wereld.

Still BIJT

Bijt

Uit Guido Coppis’ speelfilmdebuut Bijt is alle kleur verdwenen, met uitzondering van de sombere oranjetinten waarin de film is gedrenkt. Op de geluidsband lijken donkere wolken zich samen te pakken alsof het elk moment flink kan gaan donderen. Of gloort er toch een sprankje hoop aan de horizon?

Still a Few Mornings an Evening

a Few Mornings, an Evening

Een schets van de interacties tussen mens en dier op een kleine boerderij op het Tsjechische platteland. Terwijl de dagen verstrijken, legt de camera subtiele veranderingen en bescheiden momenten van verwondering vast. Gaandeweg zien we hoe mensen, honden, schapen, kippen, geiten en andere dieren deze dagelijkse routine beleven.

Future Me

Future Me

In dit derde en laatste deel van Vincent Boy Kars’ millennial-trilogie kruipen zowel Kars zelf als Martijn Lakemeier in de huid van Vincent. Ze gaan de dialoog aan met onder meer Vincents moeder, zijn vader, zijn vriendin Eva, en een therapeut, in een poging te ontrafelen hoe Vincent de persoon is geworden die hij vandaag de dag is.

Goldfish for Breakfast

Goldfish for Breakfast

Senioren Atifah, Mel en Rita wonen samen op een schip en ontbijten vaak gezamenlijk. Deze keer is het ontbijt iets anders omdat ze de verjaardag van de goudvis El Tigre gaan vieren, voor het eerst sinds de dood van de geliefde bewoner Leviy.

Krazy House

Krazy House

Een extreem onstuimige knettergekke comedy. Je stikt tegelijkertijd van het lachen en van weerzin, want niets is heilig in deze film. Met religieuze waarden en iconen wordt genadeloos korte metten gemaakt. Het anarchistische motto van het verhaal is dan ook een uitbundig: "Maak ze allemaal af!"

Melk

Melk

Als hun kindje doodgeboren wordt, keren Robin en haar man Jonas verslagen terug naar huis. Enkele dagen later beginnen Robins borsten melk aan te maken. Terwijl geen van beiden uitdrukking kan geven aan hun immense verdriet, blijft ze kolven. De tijd verstrijkt en de koelkast vult zich met tientallen flesjes. Langzaam maar zeker verandert Robins voorzichtige nieuwsgierigheid naar het doneren van haar melk in een compromisloze, bijna obsessieve onverzettelijkheid.

The Waste Land

The Waste Land

In deze documentaire wordt T.S. Eliots gelijknamige gedicht vertaalt naar het heden. Honderd jaar na dato resoneren Eliots woorden nog altijd in onze hedendaagse realiteit en spreken ze tot de verbeelding van velen. Misschien wel juist omdat ze zich niet zomaar laten begrijpen. Filmmaker Chris Teerink doet geen poging het gedicht te verklaren, maar zoekt naar overeenkomsten. In plaats van bewegend beeld kiest hij voor foto’s en stills en creëert hiermee als het ware een slideshow die de gefragmenteerde essentie van Eliots taal nabootst.

De wereld van Carlijn

De wereld van Carlijn

Carlijn Kingma's kunstwerk Het waterwerk van ons geld vormt een efficiënte illustratie van de manier waarop de financiële sector verweven is met ons dagelijkse leven. Als je het werk ziet, is het moeilijk voor te stellen waarom iemand aan iets zó gedetailleerds en complex zou willen beginnen. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire portret, dat Kingma volgt van haar creatie van Het waterwerk van ons geld tot de expositie op de Biënnale van Venetië.

Liever naar een film installatie?

Nederlandse filmsFilmfestivalsIFFR
ga terug