Ga naar inhoud
Film Awards

Documentaire Gerlach behaalt Kristallen Film

De documentaire Gerlach is door 10.000 bezoekers bezocht in de filmtheaters. Regisseurs Aliona van der Horst, Luuk Bouwman en hoofdpersoon Gerlach hebben hiervoor de Kristallen Film in ontvangst gekregen. De documentaire laat het verhaal zien over de eigenwijze Gerlach, de laatste kleine akkerbouwer van de Haarlemmermeerpolder.

Het is de achtste Kristallen Film die in 2023 is uitgereikt aan een Nederlandse documentaire. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Kristallen Film Gerlach ©NFF/Friso Spoelstra

Over Gerlach

Gerlach is een portret van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert onder de rook van Schiphol. Om hem heen heeft hij alles zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door een Shell, een McDonalds en distributiecentra. Met veel toewijding zorgt hij voor zijn bieten en graan, terwijl projectontwikkelaars op zijn land azen en de klimaatverandering zijn oogst ontregelt. Ondanks alles wat op zijn weg komt, blijft Gerlach fier overeind met zijn relativerende humor, geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden. Zijn huisje is de regendruppel waarin de wereld weerspiegeld wordt, existentialistisch en absurdistisch.

Over de productie

De documentaire Gerlach is geregisseerd en geschreven door Aliona van der Horst en Luuk Bouwman, die ook de camera en geluid voor hun rekening nemen. De film is geproduceerd door Docmakers in co-productie met KRO-NRCV en met steun van het NPO-Fonds en het Nederlands Filmfonds tot stand gekomen. Cinema Delicatessen verzorgt de release, die momenteel in 31 filmtheaters draait.

Gerlach st 5 jpg sd low

Deze film ook zien?

Wil jij ook naar Gerlach in de bioscoop? Bekijk de bioscoopagenda via onderstaande knop.

Gerlach st 2 jpg sd low

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het NFF, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

ga terug