Ga naar inhoud
Gouden Kalveren

Juryrapport Gouden Kalf Digitale Cultuur 2022

Dit jaar bevatte de competitie voor het Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie een brede en rijke verscheidenheid aan interactieve media, zoals games, installaties, webgebaseerde verhalen en AR/VR-werken. Elk van de producties zoomde in op belangrijke hedendaagse kwesties door middel van boeiende vormen en professionele uitvoeringen waarin ecologische, sociale en technologische aspecten van de werkelijkheid aan de orde kwamen. De jury heeft in haar beoordeling als richtlijn drie criteria aangehouden: storytelling innovation, authenticiteit en relevantie.

Na zorgvuldig beraad zijn de volgende drie producties genomineerd:
Op alfabetische titelvolgorde

Horizon Forbidden West

Guerrilla Games

Horizon Forbidden West vertelt het verhaal van Aloy, een machinejager in een toekomstige post-apocalyptische wereld die tegenover het Forbidden West staat: een majestueus gebied dat mysterieuze gevaren verbergt.

Met deze game bouwt Guerrilla verder op de solide basis en het succes van de eerste versie van de game Horizon Zero Dawn. Door dit vervolg maakt de speler kennis met een nieuw niveau van verhaal en gameplay. Het is indrukwekkend dat de community de game zo goed heeft ontvangen en dat de makers de fanbase hebben geraadpleegd over hun ervaringen en hun wensen hebben geïntegreerd. De vrouwelijke hoofdrolspeler is geen stereotype en vertegenwoordigt de wens van deze generatie om actie te ondernemen tegen falende politieke systemen en hun rampzalige ecologische erfgoed.

LAWKI (Life As We Know It)

ARK (Arran Lyon, Federico Campagna, Louis Braddock Clarke, Roosje Klap, Senka Milutinovic, Teoniki Rozynek, Valentin Vogelmann, Zuzanna Zgierska)

LAWKI is een geautomatiseerd audiovisueel kunstwerk met kunstmatige intelligentie en machine learning gecombineerd met de menselijke maat. Mens en machine versmelten tot één unieke stem die elke minuut van de dag van uiterlijk en klank verandert.

Het is interessant om te zien hoe architectuur de vorm en inhoud van deze multimedia-installatie beïnvloedt. Het werk past zich aan elke ruimtelijke context aan en nodigt uit tot constante iteraties, waardoor vragen rijzen over eigendom en tijdelijkheid. Het potentieel van LAWKI is enorm en reikt van een op zichzelf staande kunstinstallatie tot een hulpmiddel voor het creëren van nieuwe vormen van verhalen vertellen en cinematografie. Het werk is gelaagd in technische constructie en in het visueel en verhalend concept, wat de geweldige samenwerkingskwaliteit van het multidisciplinaire team erachter laat zien.

Un(re)solved

Tamara Shogaolu

Un(re)solved is een initiatief gebaseerd op meer dan twee jaar onderzoek naar rapporten, duizenden documenten en tientallen persoonlijke interviews. Dit multiplatform project vertelt het verhaal van de verwoeste levens van Roman Ducksworth Jr., Peter Francis, Jimmie Lee Jackson en Alberta O. Jones.

In Un(re)solved werden vier zaken heropend in het kader van de Emmett Till Unsolved Civil Rights Crime Act, die in 2008 werd ingevoerd om racistische, gewelddadige misdaden uit de tijd van de burgerrechtenbeweging opnieuw te onderzoeken. Het project combineert verbazingwekkende verhalen met onderzoeksjournalistiek en speelt in op het essentiële onderwerp van raciale onrechtvaardigheid. Gebaseerd op de Amerikaanse burgerrechtenbeweging is Un(re)solved een voorbeeld van hoe je gevoelige onderwerpen als racisme en ongelijkheid bespreekbaar maakt. Het is indrukwekkend om te zien hoe de makers historische en feitelijke kwesties hebben weten om te zetten in een emotionele en meeslepende ervaring. De gebruikersinteractie van het hardop uitspreken van de namen van de slachtoffers om de ervaring te starten, is een tot nadenken stemmende en krachtige tool.

Op vrijdag 30 september wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht.

Bezoeker van Story Space met VR-bril

Digitale Cultuur

Alle producties bekijken en meer weten over Digitale Cultuur? Lees meer via onderstaande knop.

ga terug