Ga naar inhoud
Gouden Kalveren

Juryrapport Bijrol Dramaserie 2021

Jury: Marieke van der Pol, Eché Janga en Monique Busman

Over het algemeen was het niveau van de competitie hoog. De dilemma’s van de jury waren daarom groot. Want al die prachtige appels en peren zouden allemaal een Kalf kunnen verdienen. We zagen stralend jong talent, en hogeschool-werk van ervaren makers. Onze Straat blijkt een geweldige kweekvijver, het jeugddrama is eigentijds en innovatief. We mogen er trots op zijn. Iets wat ons opviel bij de dramaseries: miniseries zijn vaak te kort, zodat teveel moet worden verteld in te korte tijd, en series van 8 of meer afleveringen zijn vaak iets te veel uitgesponnen. Producenten en omroepen: durf te kiezen!

Saskia Temmink - BuZa

Doe het maar eens: een rol gestalte geven die geen eigen dramatische lijn heeft, daar ze allang gestorven is en uitsluitend wordt opgeroepen door het hoofdpersonage als zijn kritisch geweten, zijn steun, zijn liefde, zijn verdriet. Saskia Temmink doet dat rustig, elegant en met een fijne ironie. Het scheve glimlachje, de slimme, liefdevolle blik, de ontspannen aanwezigheid; Temmink weet ons met terugwerkende kracht een beeld te geven van deze vrouw en haar huwelijk.

Roeland Fernhout - Commando’s

Roeland Fernhout is in deze rol zo ‘gewoon’, zo bijna onzichtbaar ‘alledaags’, dat je hem onmiddellijk gelooft. Je herkent dit personage; zijn rechtlijnigheid, zijn irritatie naar zijn collega tijdens de ondervragingen van de commando’s, zijn uiterlijk, zijn houding, alles. Heel erg knap, om een kleine rol zo dienstbaar in perfectie neer te zetten.

Michel Sluysmans - The Spectacular

Michel Sluysmans zet in The Spectacular in korte tijd een overtuigende Limburgse rechercheur uit de jaren tachtig neer. Met weinig middelen tot zijn beschikking en zonder enige nadruk weet hij dit personage tot een man van vlees en bloed te maken, wiens bestaan bijna tastbaar is. Je weet niets van hem, maar ziet hem helemaal. Schijnbaar gespeeld met de handen in de zakken, maar ondertussen trefzeker.

ga terug