Ga naar inhoud

Het NFF en de DAFF kondigen vernieuwde stemprocedure Gouden Kalveren aan

Het Nederlands Film Festival (NFF) en de Dutch Academy For Film (DAFF) hebben vandaag een vernieuwing in de stemprocedure aangekondigd voor het bepalen van de Gouden Kalveren voor speelfilms en lange documentaires. Aanleiding voor deze vernieuwing is de wens om het stemmen aantrekkelijker te maken voor een grotere groep stemgerechtigden. De hernieuwde procedure is aan stemgerechtigden gepresenteerd door Silvia van der Heiden, directeur van het NFF en Sytze van der Laan, medeoprichter van de DAFF.


Sinds 2015 worden de nominaties en winnaars voor de Gouden Kalveren in de categorieën Speelfilm en Lange Documentaire bepaald door middel van een Academysysteem, net als bij internationale filmprijzen zoals de Oscars (VS), de Bafta’s (VK) en de Césars (Frankrijk). Om het aantal te bekijken films voor stemmers terug te brengen en de hoge kwaliteit van de competitie te waarborgen, hebben het NFF en de DAFF ervoor gekozen om per 2019 een voorselectie te introduceren. Bij deze eerste voorselectiefase krijgt elke ingeschreven stemmer willekeurig 15 films toegewezen die hij of zij kijkt en beoordeelt met een cijfer van 1 tot en met 10. De vijftien speelfilms en vijftien lange documentaires met de hoogste gemiddelden vormen de voorselectie voor de Gouden Kalf Competitie en gaan door naar ronde twee, waar de nominaties bepaald worden. Het aantal te kijken producties daalt hiermee per stemmer van gemiddeld 40 en in sommige secties 80 films naar 15 of 30. De procedure voor het bepalen van de nominaties en winnaars wordt niet veranderd.


Een andere vernieuwing die vandaag is aangekondigd, is een uitbreiding van de voorwaarden om lid te worden van de DAFF. Naast drie hoofdcredits voor speelfilm en lange documentaire tellen nu ook hoofdcredits voor televisiedrama en televisiedocumentaire mee. Daarmee voldoet een groter aantal gerenommeerde makers aan de lidmaatschapvoorwaarden. Ook professionals die al lange tijd toonaangevend werkzaam zijn in de audiovisuele industrie en zich verbonden voelen aan de DAFF, maar die niet in aanmerking komen voor de bestaande vaksecties (acteren, camera, regie, etc.), kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een lidmaatschap binnen de nieuw ingestelde ‘industry’-sectie. Potentiële leden dienen te allen tijde voorgedragen te worden door drie DAFF-leden om lid te worden van de DAFF, en daarmee stemrecht voor de Gouden Kalveren te verwerven.


De Academy-procedure en de vernieuwing is ontwikkeld door het NFF en de in 2013 opgerichte DAFF, in samenspraak met stemgerechtigden, vakverenigingen en statistici. De groep vakgenoten die mag stemmen bestaat uit leden van de DAFF, Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals (volgens de FIAPF-richtlijn), IFFR en IDFA, van Oscars en EFA’s.


Vandaag is de inschrijving voor de 39e editie van het NFF geopend. Producties met een release tussen 1 juli 2018 en 26 september 2019 kunnen tot en met 31 mei worden ingeschreven om mee te dingen naar de Gouden Kalveren 2019. De voorselectie van de Gouden Kalf Competitie 2019 wordt eind juli bekendgemaakt. De nominaties worden op dinsdag 10 september bekendgemaakt en de felbegeerde prijzen worden op vrijdag 4 oktober uitgereikt. Meer informatie over de Academy-procedure is te vinden op www.filmfestival.nl/academy/. Voor meer informatie en aanmelden voor lidmaatschap van de DAFF, zie www.daff.org.


Het 39e Nederlands Film Festival vindt plaats van vrijdag 27 september t/m zaterdag 5 oktober 2019.

ga terug