NFF Academy

De nominaties en winnaars van de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren, worden in de categorieën speelfilm en lange documentaire bepaald door middel van het Academysysteem. Het concept voor deze vorm van selectie en bekroning is ontwikkeld door het Nederlands Film Festival en de in 2013 opgerichte Dutch Academy For Film (DAFF).

Op deze pagina’s vind je alle informatie over het Academysysteem: wie mogen stemmen voor de Gouden Kalveren, hoe het stemproces is ingedeeld en welke Gouden Kalveren bepaald worden via het Academysysteem.


Meestemmen voor de Gouden Kalveren

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor speelfilms en lange documentaires worden bepaald volgens het Academy-model. Een grote groep vakgenoten kiest zelf de winnaars, zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. De groep stemgerechtigden bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).

Om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de DAFF moeten aspirant-leden voldoen aan de onderstaande criteria:

  • Filmmakers: Drie hoofdcredits binnen één discipline (dus bijvoorbeeld als regisseur). Producties die hiervoor in aanmerking komen zijn speelfilms, korte films, tv-drama, lange documentaires, korte documentaires, tv-documentaires.
  • Voor de Industry-sectie komen filmprofessionals (o.a. filmdistributeurs, casting directors, agenten en consulenten) in aanmerking. Als je je aanmeld voor deze sectie, wordt gevraagd om een korte motivatie en een loopbaanomschrijving.
  • Voordracht door drie huidige DAFF-leden.

Het bestuur van de DAFF beslist of een aspirant-lid wordt toegelaten tot de Academy.

Inschrijven / kosten lidmaatschap
De standaard contributie bedraagt € 175,- (excl. BTW) per jaar. Voor Industry-leden bedraagt de contributie € 350,- (excl. BTW). De contributie zal in vier termijnen worden afgeschreven.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website van de DAFF. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op via [email protected]