Academy

De nominaties en winnaars van de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren, worden in de categorieën speelfilm en lange documentaire bepaald door middel van het Academysysteem. Het concept voor deze vorm van selectie en bekroning is ontwikkeld door het Nederlands Film Festival en de in 2013 opgerichte Dutch Academy For Film (DAFF).

Op deze pagina’s vindt u alle informatie over het Academysysteem: wie mogen stemmen voor de Gouden Kalveren, hoe het stemproces ingedeeld is en welke Gouden Kalveren bepaald worden via het Academysysteem.

Lees meer over het Academysysteem

Actueel

 • In gesprek met Bho & Jon

  Net als vorig jaar vragen we leden van de Academy naar hun ervaringen met het stemmen voor de Gouden Kalveren. Hoe kijken je collega-stemmers de films het liefst en wat geeft voor hun de doorslag om een kandidaat te selecteren? We trappen af met kostuumontwerper Bho Roosterman en regisseur, scenarioschrijver en acteur Jon Karthaus.

  Lees hier het interview
 • In gesprek met Manoushka & Tanya

  Hoe kijken je collega-stemmers de films het liefst en wat geeft voor hun de doorslag om een kandidaat te selecteren? In dit tweede interview vragen we het aan editor Tanya Fallenius en actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld.

  Lees hier het interview
 • In gesprek met Achmed en Lars

  In het derde en laatste interview met Academyleden vroegen we acteur Achmed Akkabi en scenarioschrijver Lars Boom naar hun ervaring met het stemmen. Hoe kijken zij de films het liefst en hoe maken ze hun selectie?

   

  Lees hier het interview