Film in de Klas

Met het initiatief Film in de Klas wordt het voor docenten mogelijk om zowel online als op school een film te zien in de klas en hierbij passende filmeducatie aan te bieden voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. De Nederlandse films zijn speciaal geselecteerd voor de verschillende leeftijdscategorieën en sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen.

Werkwijze 
In de filmselectie zijn speelfilms als Toen Mijn Vader een Struik Werd, Patatje Oorlog, Kikkerdril en Nijntje de Film vertegenwoordigd. Ook zijn er vele korte films, jeugddocumentaires en animatiefilms uitgekozen die uitnodigen tot verdieping over beeldtaal, narratief, filmische vormgeving en de context waarbinnen film gecreëerd en bekeken wordt. De films zijn te zien in de klas, maar ook geschikt voor online lessen. Hoe werkt het?

 • Ga naar schooltv.nl/film-in-de-klas en kies een film uit die aansluit bij je leerjaar en/of vak;
 • Bekijk de film met je klas via de website van schooltv.nl;
 • Staat er een blauw lesmateriaal-icoontje achter de film? Klik dan op de blauwe button ‘lesmateriaal’ op de filmpagina. Je vindt de button rechtsonder de videoplayer van de film.
 • Projecteer de bijbehorende filmles direct op je digibord of deel de les via je online lessoftware (bv. Microsoft Teams);

 

 • Schoolfilm van de Maand: BARS

  In juni kijk je naar de kort documentaire: BARS. In de Schoolfilm van de Maand ga je met je klas aan de slag met belangrijke maatschappelijke thema’s. Dat doe je niet alleen! Je wordt geholpen door het bijbehorende lesmateriaal.

  Film: Michael is 22 jaar oud en heeft een zware jeugd achter de rug. In de korte documentaire BARS volgen we hem terwijl hij worstelt met schulden, geen vaste woonplek heeft, maar ook in de ban is van ‘Calisthenics’: een harde sport waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Michael droomt van reizen, ‘weg uit deze situatie’. Is zijn doorzettingsvermogen hiervoor de sleutel?

  Geschikt: Voortgezet onderwijs, klas 1 t/m 3

  Duur: 18:21 min

  Gratis les: In de bijbehorende digitale les bekijken leerlingen BARS in de klas. Aan de hand van kijkvragen en fragmenten gaan leerlingen in gesprek over de creatieve keuzes die regisseur René van Zundert bij het verfilmen van dit heftige verhaal heeft gemaakt en laten we de regisseur ook zelf aan het woord. Leerlingen ontdekken de kracht van montage en voeren een creatieve doe-opdracht uit.

  Ga aan de slag

Basisonderwijs

Voortgezet Onderwijs


Cultuurmissie

De samenwerkende partijen NFF, NPO Start, Schooltv en het Netwerk Filmeducatie haken met dit initiatief aan op de ambities van Minister van Engelshoven om de toegankelijkheid van cultuur voor kinderen en jongeren te vergroten. De samenwerkende partners hebben deze visie omarmd en willen de Nederlandse audiovisuele cultuur een vaste plek geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het doel van de samenwerking is scholieren in aanraking brengen met de Nederlandse film(cultuur) en een rol te spelen in het (leren) begrijpen van beeldtaal, om zo context te bieden aan de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.