Film in de Klas

Met het initiatief Film in de Klas wordt het voor docenten mogelijk om zowel online als in de klas filmeducatie aan te bieden voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. De Nederlandse films zijn speciaal geselecteerd voor de verschillende leeftijdscategorieën en sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen.

Werkwijze 
In de filmselectie zijn speelfilms als Toen Mijn Vader een Struik Werd, Patatje Oorlog, Kikkerdril en Nijntje de Film vertegenwoordigd. Ook zijn er vele korte films, jeugddocumentaires en animatiefilms uitgekozen die uitnodigen tot verdieping over beeldtaal, narratief, filmische vormgeving en de context waarbinnen film gecreëerd en bekeken wordt.

 • Ga naar schooltv.nl/film-in-de-klas en kies een film uit die aansluit bij je leerjaar en/of vak;
 • Bekijk de film met je klas via de website van schooltv.nl;
 • Staat er een blauw lesmateriaal-icoontje achter de film? Klik dan op de blauwe button ‘lesmateriaal’ op de filmpagina. Je vindt de button rechtsonder de videoplayer van de film.
 • Projecteer de bijbehorende filmles direct op je digibord of deel de les via je online lessoftware (bv. Microsoft Teams);

 

 • Schoolfilm van de Maand: Yulia & Juliet

  In april kijk je naar de moderne versie van Romeo & Julia: Yulia & Juliet. In de Schoolfilm van de Maand ga je met je klas aan de slag met belangrijke maatschappelijke thema’s. Dat doe je niet alleen! Je wordt geholpen door het bijbehorende lesmateriaal.

  Film: In een jeugdinrichting vinden twee meisjes heil in de liefde voor elkaar. Wanneer één van hen vrij komt, weten zij niet hoe hiermee om te gaan.
  Geschikt:
  onderbouw en bovenbouw voortgezet onderwijs
  Duur: 11:13 min
  Gratis les: Bekijk de les voorafgaand de film en help je leerlingen bewuster te leren kijken. In de les maken je leerlingen kennis met diverse maatschappelijke thema’s en hoe film hierin nog altijd een grote rol speelt.

  Ga aan de slag

Basisonderwijs

Voortgezet Onderwijs


Cultuurmissie

De samenwerkende partijen NFF, NPO Start, Schooltv en het Netwerk Filmeducatie haken met dit initiatief aan op de ambities van Minister van Engelshoven om de toegankelijkheid van cultuur voor kinderen en jongeren te vergroten. De samenwerkende partners hebben deze visie omarmd en willen de Nederlandse audiovisuele cultuur een vaste plek geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het doel van de samenwerking is scholieren in aanraking brengen met de Nederlandse film(cultuur) en een rol te spelen in het (leren) begrijpen van beeldtaal, om zo context te bieden aan de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.