Film in de Klas

Het Nederlands Film Festival, NPO Start, Netwerk Filmeducatie en Schooltv.nl hebben de krachten gebundeld om alle kinderen in Nederland met film in aanraking te brengen en hen bewust te leren kijken. Met het initiatief Film in de Klas wordt het voor docenten mogelijk om zowel online als in de klas filmeducatie aan te bieden voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. De Nederlandse films zijn speciaal geselecteerd voor de verschillende leeftijdscategorieën en sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen. De films worden aangeboden door NPO Start. De lespakketten zijn een samenwerking met het Netwerk Filmeducatie en het Nederlands Film Festival. Op schooltv.nl/filmindeklas is de gratis Nederlandse filmcollectie met lespakketten beschikbaar.

De bijbehorende lespakketten zijn per film te downloaden, direct te projecteren op het digibord of gemakkelijk online te delen via je laptopscherm in de online lesruimtes. In het introductiejaar van de Nederlandse filmeducatiecollectie zijn in 2019 40 films beschikbaar gesteld met lesprogramma’s die gericht zijn op leerlingen vanaf 4 tot en met 18 jaar. In de filmselectie zijn speelfilms als Toen Mijn Vader een Struik Werd, Patatje Oorlog, Kikkerdril en Nijntje de Film vertegenwoordigd. Ook zijn er vele korte films, jeugddocumentaires en animatiefilms uitgekozen die uitnodigen tot verdieping over beeldtaal, narratief, filmische vormgeving en de context waarbinnen film gecreëerd en bekeken wordt.

  • Schoolfilm van de Maand: De man die achter de horizon keek

    Op zoek naar meer inspiratie voor in je klas? De Schoolfilm van de Maand: De man die achter de horizon keek, helpt docenten verder! Deze les is geschikt vanaf klas 3 in het voortgezet onderwijs en sluit perfect aan bij de dimensie herkenning en vervreemding binnen CKV.

    De schoolfilm van de maand november staat in teken van een groot mysterie. Kunstenaar Bas Jan Ader verdween in 1976 op zee en is nooit gevonden. In deze les neem je leerlingen mee op een filmische zoektocht naar de antwoorden op zijn mysterieuze verdwijning en het vervreemdende werk van Bas-Jan Ader. Tot slot maken leerlingen een kort, zelfgemaakt filmisch eerbetoon aan het werk van deze kunstenaar.

    .

    Ga aan de slag

Basisonderwijs

Voortgezet Onderwijs


Cultuurmissie

De samenwerkende partijen NFF, NPO Start, Schooltv en het Netwerk Filmeducatie haken met dit initiatief aan op de ambities van Minister van Engelshoven om de toegankelijkheid van cultuur voor kinderen en jongeren te vergroten. De samenwerkende partners hebben deze visie omarmd en willen de Nederlandse audiovisuele cultuur een vaste plek geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het doel van de samenwerking is scholieren in aanraking brengen met de Nederlandse film(cultuur) en een rol te spelen in het (leren) begrijpen van beeldtaal, om zo context te bieden aan de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.