Ga naar inhoud
Nu kijken

Nederlandse films op Cinekid 2023

Deze herfstvakantie is het weer tijd voor filmfestival Cinekid! Er zijn talloze films te zien, waaronder ook veel Nederlandse films! Ook NFF-hit The Imaginary Friend, een VR-installatie waarin jij de onzichtbare vriend van een jongetje wordt, is op Cinekid te beleven! Deze ervaring op NFF gemist? Grijp je kans. Hieronder lees je meer over The Imaginary Friend en alle andere Nederlandse films die op Cinekid te zien zijn.

The Imaginary Friend

The Imaginary Friend

Het leven van Daniel gaat niet over rozen, maar met een levendige fantasie slaat hij zich er doorheen. En met hulp van jou, zijn denkbeeldige vriend. Genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie tijdens NFF 2023!

Nederlandse films

Still Beraber

Beraber

De pas geëmigreerde Rotterdamse Zeki (14) komt met zijn vader terecht in een sjieke, afgesloten wijk in Istanbul. Maar deze rebelse free runner weet te ontsnappen en leert zijn nieuwe stad en haar inwoners kennen. Zeki maakt vrienden, maar laat zich tegelijkertijd gevaarlijk meeslepen. Volwassen en spannend drama over vriendschap, groepsdruk, rouwverwerking en ontdekken waar en bij wie je thuiskomt.

Still Buitenspel

Buitenspel

De veertienjarige Selena voetbalt als enige meisje in een jongensteam. Haar teamgenoten zien haar als een van de jongens. Maar wanneer er een nieuw meisje bij komt, verandert de sfeer en begint Selena te twijfelen over haar positie: is Mara een concurrent? Of wil Selena solidair met haar zijn?

Still De Swarte Krie van de Deelen

De Swarte Krie van de Deelen

De oma van de 10-jarige Dieke is overleden. Terwijl de volwassenen druk zijn met de begrafenis, is Dieke met belangrijkere zaken bezig: het beschermen van haar poppen tegen de mythische Swarte Krie van de Deelen. Gewapend met niets meer dan haar fantasie en een vergiet. Een korte film over rouwverwerking en een pleidooi voor de fantasie.

Still Eva gaat niet

Eva gaat niet

Tiener Eva gaat naar een nieuwe middelbare school. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar eenmaal voor de deur van het gebouw slaan de angst en twijfel toe. Deze sfeervolle speelfilm gaat over de mogelijkheid iets in je eigen tempo te kunnen doen, zonder druk of dwang.

Still_Hotel Sinestra

Hotel Sinestra

In dit magische, winterse familie-avontuur, wenst Ava tijdens een skivakantie in Zwitserland haar overbezorgde ouders weg. De volgende ochtend blijken álle ouders verdwenen en vieren de kids feest in het kinderwalhalla. Tot alles één grote chaos wordt. Ava werkt samen met haar nieuwe vrienden om de boel terug te draaien. Een komische film over kind-zijn, óók voor volwassenen.

Still Jippie No More

Jippie No More

Jippie heeft twee ouders, vijf zussen en 47 chromosomen, oftewel, het Down Syndroom. Alleen zijn opa neemt hem serieus en noemt hem bij zijn echte naam: Jaap Peter. Hij geeft hem de taak bij de bruiloft van Jippie’s oudste zus Gail bloemen te strooien over het trouwpaard. Jippie is vastbesloten dat te doen én zelf liefde vinden, maar het blijkt moeilijker dan hij denkt.

Still Katy en de gestolen kippen

Katy en de gestolen kippen

In deze kleuterserie, nu opnieuw gemonteerd als een film, gaat de oma van Katy (7) op vakantie. Katy mag haar kippen verzorgen. Elke dag gaat ze naar de boerderij om ze te voeren en eitjes te rapen. Maar op een dag liggen er geen eitjes. Toos en Betje, de lievelingskippen van haar oma, zijn weg! Kan Katy ze terugvinden voordat haar oma terugkomt?

Still_Kiddo

Kiddo

Lu (11) woont bij een pleeggezin omdat haar moeder Karina als filmster in Hollywood werkt. Op een dag neemt Karina haar ‘kiddo’ mee op een doldwaze roadtrip, compleet met vermommingspruiken en cowboylaarzen. Tijdens deze reis leert Lu haar fantasierijke moeder pas echt kennen. Hoewel de thema’s in deze moeder-dochterfilm best serieus zijn, wordt het verhaal speels en met humor verteld.

Still Kinderen van Mavungu

Kinderen van Mavungu

In het tropische regenwoud van Suriname zijn drie kinderen bijna klaar met de basisschool. Volgend jaar vertrekken ze naar de middelbare school in de stad. Hun dorp is opgericht door tot slaaf gemaakten die de plantages ontvluchtten tijdens de Nederlandse koloniale overheersing. Die erfenis voelen deze kids nog elke dag. Rituelen en Instagram wisselen elkaar af in deze bijzondere jeugddocumentaire, met Typhoon als verteller.

Still King Ridwan

King Ridwan

In Leeuwarden is tiktokker Ridwan super bekend. Hij krijgt veel haat over zich heen vanwege zijn verstandelijke beperking, maar hij zet door om zijn dromen te verwezenlijken. Hij wil namelijk rapper worden. Én een rollater-race in een bejaardentehuis organiseren.

Still Kleingeld

Kleingeld

Omdat haar vader geen geld heeft, fixt Indy zelf een verjaardagstraktatie voor op school. Als het verzamelen van statiegeldflessen uit vuilnisbakken te weinig oplevert, besluit ze tot een drastische stap. Alles beter dan haar klasgenoten vertellen over haar thuissituatie is. Intiem drama over de grote sociale en psychologische impact van armoede op kinderen.

Still Kung Fu Leeuw

Kung Fu Leeuw

Jimmy (14) is een van de fanatiekste kung fu-leerlingen van zijn school, dus hij verwacht dat hij voor de leeuwenkop wordt geselecteerd tijdens de traditionele Chinese leeuwendans. Maar zijn leermeester vraagt nieuwkomer Li Jié voor deze eervolle plek. Jimmy moet zijn ego en geldingsdrang opzij leren zetten in dit sportieve coming of age-drama over vriendschap, samenwerking en toewijding.

Still Leeuwin

Leeuwin

Sportief en energiek tienerdrama waarin Rosie vanuit zonnig en gezellig Suriname verhuist naar een grijs en kil Nederland, waar ze niemand kent. Gelukkig wordt haar voetbaltalent ook hier herkend. Daarbij heeft ze al snel een fijne bestie gevonden in haar nieuwe meidenteam. Terwijl ze haar professionele voetbaldroom volgt, vindt niet iedereen het even makkelijk dat Rosie altijd de beste is van de groep.

Still Monsters onder het bed

Monsters onder het bed

Korte documentaire over drie naar Nederland gevluchte meiden. Ze brengen hun gevoelens onder woorden door een tekening van een fantasiemonster maken. Roaa komt uit Irak, Noe Noe uit Myanmar en Zainab uit Afghanistan. Hoewel ze om verschillende redenen zijn gevlucht, herkennen ze zich in elkaars ervaringen en vinden ze steun bij elkaar

Still Okedoeibedankt

Okedoeibedankt

Jamie (12) en haar stoere bestie Imane (13) vertrekken spontaan naar Parijs, naar Jamies oma. Maar hun road trip naar de Franse hoofdstad wordt snel spannend door onverwachte gebeurtenissen en vrienden. In dit avontuur leren ze elkaar én zichzelf beter kennen. De film wordt gezien en beleefd vanuit het perspectief van tieners met een gehoorbeperking en grotendeels verteld in gebarentaal.

Still Romaissa de superheld uit Rotterdam

Romaissa de superheld uit Rotterdam

Spannend avontuur over de Rotterdamse Romaissa (12), die ontdekt dat een projectontwikkelaar hun flat wil slopen. Ze trommelt haar beste vrienden én buurtgenoten op om in actie te komen. Ondertussen blijkt ze magische krachten te hebben die haar masterplan hopelijk kunnen laten slagen. Energiek, speels jeugddrama over familiebanden, je lot in eigen hand nemen en de kracht van gemeenschap.

Zeevonk Still

Zeevonk

Lena is elf als ze plotseling haar vader verliest; hij verongelukt bij het vissen op zee. Lena wordt kwaad als sommige mensen zeggen dat hij onvoorzichtig was. Ze gelooft dat een geheimzinnig zeemonster het schip liet omslaan. Zou dat monster echt bestaan? Vechtend met haar verdriet gebruikt ze al haar fantasie en moed om het te vinden in dit ontroerende avontuur.

Still Zomer zonder jou

Zomer zonder jou

Documentaire over de tienjarige Julie, die met haar moeder op vakantie is op een éénoudercamping. Ze ontmoet andere kinderen, van wie ze leert hoe zij omgaan met de scheiding van hun ouders. Of met de nieuwe vriendin van hun vader. Vanaf haar vakantie-adres schrijft Julie haar nieuwe inzichten in een brief aan haar vader.

En nog meer leuks!

Still Rosa - de kleine bloemenfee

Animatie

Naast de films, documentaires en series zijn er ook Nederlandse animatiefilms te zien. Kies jouw favoriet

Masterclass Cinekid

Masterclass

Cinekid is niet alleen maar héél veel films en series kijken, je leert er ook nog eens een heleboel met hun masterclasses.

ga terug