Ga naar inhoud

GESNEUVELD in première tijdens 32e Nederlands Film FestivalGESNEUVELD, de nieuwe film van Robert Oey (scenario en regie), gaat op zondag 30 september 2012 in première tijdens de 32e editie van het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Tussen 2006 en 2010 sneuvelden vijfentwintig Nederlandse militairen in Afghanistan. Vijfentwintig keer heeft het Ministerie van Defensie een berichtgever op pad moeten sturen met het nieuws dat een zoon, echtgenoot, vader of beste vriend op gewelddadige wijze om het leven was gekomen. Jongemannen meestal, in de kracht van hun leven, met een diepgevoelde wens om in het leger, ver weg van huis, te gaan vechten. In GESNEUVELD tonen nabestaanden en militairen hun verdriet, hun frustratie, hun woede en hun kracht. Er worden vragen gesteld, veel vragen, maar antwoorden blijken onbevredigend. De achterblijvers laten uiteindelijk zien dat ze hun geliefden los moeten laten, om zelf met het leven door te kunnen gaan.

Robert Oey (scenario en regie) maakte eerder SAFETY FIRST, DE ZWEMMERS, WONDERLAND, WHAT’S EATING SERBIA? en TOXIC. In 2010 ging tijdens het 30e Nederlands Film Festival zijn film DE LEUGEN in première.

Het camerawerk voor de documentaire was in handen van Jeroen de Bruin NSC. Mike van der Sluijs en Carla van der Meijs waren verantwoordelijk voor het geluid en Chris van Oers voor de montage. Daarnaast werd de muziek voor de film verzorgd door Reyn Ouwehand.

GESNEUVELD is een productie van Pieter van Huystee Film, in coproductie met HUMAN. De documentaire is tot stand gekomen in het kader van TELEDOC, een samenwerking van CoBO, het Nederlands Filmfonds en NPO.

Cinema Delicatessen verzorgt de distributie. GESNEUVELD is vanaf 11 oktober te zien in de filmtheaters.

Het 32e Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober 2012 in Utrecht. Jouw films, jouw festival. #nff2012
ga terug