Ga naar inhoud

Het Nederlands Film Festival presenteert Filmcanon.nl

Het Nederlands Film Festival heeft in samenwerking met Bekijk ’t en EYE, het nationale filminstituut, een nieuwe site gelanceerd: Filmcanon.nl. Deze educatieve tool is primair gericht op middelbare scholieren met als doel de Nederlandse cinema onder de aandacht te brengen van een jonge doelgroep. Filmcanon.nl is een voortzetting van de in 2007 gepresenteerde Canon van de Nederlandse film, een overzicht van zestien belangrijke, gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen. De online tool is mede mogelijk gemaakt door het Lindenweij Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Filmcanon.nl bevat (audiovisuele) achtergrondinformatie en opdrachten en is toe te passen bij de vakken CKV, Nederlands, geschiedenis in de bovenbouw van HAVO/VWO. Via een interactieve module kunnen scholieren ook filmtitels aandragen waarvan zij vinden dat die een plaats in de Canon verdienen. Zo ontstaat er op de site een Canon van de Nederlandse film, na 2000, ontwikkeld door de leerlingen zelf.

In de Canon van de Nederlandse Film zijn opgenomen:

DE MÉSAVENTURE VAN EEN FRANSCH HEERTJE ZONDER PANTALON AAN HET STRAND TE ZANDVOORT - Willy & Albert Mullens, 1905
EEN CARMEN VAN HET NOORDEN - Maurits Binger & Hans Nesna, 1919
REGEN - Joris Ivens & Mannus Franken, 1929
DE JANTJES - Jaap Speyer, 1934
HOUEN ZO! - Herman van der Horst, 1952
FANFARE - Bert Haanstra, 1958
ALS TWEE DRUPPELS WATER - Fons Rademakers, 1963
BLIND KIND - Johan van der keuken, 1964
IK KOM WAT LATER NAAR MADRA - Adriaan Ditvoorst, 1965
LIVING - Frans Zwartjes, 1971
TURKS FRUIT - Paul Verhoeven, 1973
FLODDER - Dick Maas, 1986
DE NOORDERLINGEN - Alex van Warmerdam, 1992
HET ZAKMES - Ben Sombogaart, 1992
HET IS EEN SCHONE DAG GEWEEST - Jos de Putter, 1993
FATHER AND DAUGHTER - Michael Dudok de Wit, 2000

Canonfilms kijken op Ximon
Speciaal voor de Canon van de Nederlandse Film biedt Ximon, in samenwerking met het Nederlands Film Festival, scholen de mogelijkheid om via het aanschaffen van een pakket, een selectie van films uit de Canon online te bekijken. De films worden gestreamd via het internet, het enige wat de school nodig heeft is een internetverbinding en een digitaal schoolbord of andere mogelijkheid tot het vertonen van films voor de klas.
ga terug