Ga naar inhoud

Jeroen Willems Gast van het Jaar 2012

Het 32e Nederlands Film Festival zet dit jaar acteur Jeroen Willems in de schijnwerpers als Gast van het Jaar. Met een uitgebreid programma brengt het festival een eerbetoon aan deze acteur die een breed oeuvre heeft opgebouwd van opvallende rollen in zowel Nederlandse als internationale toneel-, film- en televisieproducties.


Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival over de keuze van Jeroen Willems als eregast:
‘Een acteur, die met de weergaloze reikwijdte van zijn talent, de kijker keer op keer in het hart weet te raken. Nationaal en internationaal toont hij zich in theater, film en televisiedrama een meester. Zijn personages - van grote diversiteit - blijven in het geheugen van de toeschouwer leven, lang nadat het schouwspel is afgelopen. Jeroen Willems heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de Nederlandse film en het Nederlands televisiedrama. Reden genoeg om hem te eren.’

Jeroen Willems over zijn rol als eregast:
‘Het was heel lang stil, heel lang, want ik begreep het oprecht niet. Maar ik begrijp steeds minder, dus ik ben heel erg graag eregast...’

Jeroen Willems (1962) studeerde in 1987 af aan de toneelacademie Maastricht. Kort daarna stond hij mede aan het begin van de door Johan Simons en Paul Koek opgerichte Theatergroep Hollandia, waaraan hij zijn naam voor zestien jaar zou verbinden. Hij was o.a. te zien in producties als STALLERHOF, DE PERZEN, LEONCE EN LENA, LA MUSICA 2, FALL DER GÖTTER en SENTIMENTI. Zijn soloproject TWEE STEMMEN (première 1997) won vele internationale prijzen en is tot op de dag van vandaag wereldwijd in vier talen te zien, tot nu toe in St.Petersburg, Amsterdam, Berlijn, Parijs, New York, Los Angeles en Damaskus. Vanaf 2004 tourde hij drie seizoenen met zijn hommage aan Brel in BREL, DE ZOETE OORLOG. Sinds 2006 speelt hij met Paul Koeks Veenfabriek ORFEO, tot in New York.
Daarnaast speelde Willems in meerdere Duitstalige producties zoals Marthalers SCHUTZ VOR DER ZUKUNFT, PAPPERLAPAP (Wiener Festwochen/Festival d’Avignon), met Barbara Sukowa in Heiner Mullers QUARTETT (Salzburger Festspiele) en bij de Münchner Kammerspielen in DREI FARBEN ROT (Krystof Kieslowski) en LUDWIG II (Visconti). In 2010 zong Willems een van de drie solopartijen in Louis Andriessens opera LA COMMEDIA (regie Hal Hartly) in Theater Carré en in Carnegie Hall in New York.

Het grote publiek leert hem kennen door zijn rollen in de tv-series BIJ NADER INZIEN (Frans Weisz, 1991), TIJD VAN LEVEN (André van Duren, 1996), BIJ ONS IN DE JORDAAN(Willem van de Sande Bakhuyzen, 2000), STELLENBOSCH (Michiel van Jaarsveld, 2007), DE TROON (Erik de Bruyn, 2010) en BELLICHER (David Lammers, Peter de Baan, 2010). Ook speelt hij rollen in meer dan dertig films waaronder ARENDS (Jelle Nesna), ZAANSE NACHTEN (Kees Hin, 1998), NYNKE (Pieter Verhoeff, 2001), de Amerikaanse film OCEAN’S TWELVE (Steven Soderbergh, 2004), KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER (Reinout Oerlemans, 2009), DER LETZTE ZEUGE (met Ulrich Mühe) en VERMISST (met Corina Harfuch) en recentelijk in LENA (Christophe Van Rompaey, 2011) en COP VS KILLER(Simon de Waal, Hans Pos, 2012). Op dit moment speelt hij de hoofdrol in de verfilming van BOVEN IS HET STIL (Nanouk Leopold, 2012).

Jeroen Willems is in 2010 bekroond met de Grote Prijs voor de Nederlandse Film, het Gouden Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol, voor zijn rol als Claus in MAJESTEIT (Peter de Baan, 2010). Eerder ontving hij twee Gouden Kalf-nominaties voor zijn rollen in de korte film ZAANSE NACHTEN (Kees Hin, 1998) en voor de speelfilm NYNKE (2001). Daarnaast ontving Jeroen Willems andere belangrijke prijzen voor zijn acteerprestaties zoals de Mary Dresselhuysprijs (1994) en de Louis d\'Or (2004) voor zijn rol in de voorstelling LA MUSICA 2 én BREL, DE ZOETE OORLOG.

Tijdens het Nederlands Film Festival is Jeroen Willems aanwezig bij de vertoningen van zijn films, hij neemt deel aan vele evenementen en is regelmatig te gast in de dagelijkse Talkshow gepresenteerd door Claudia de Breij. Daarnaast ontwikkelt het filmfestival in samenwerking met de Gast van het Jaar nog een speciaal programma.

Het 32e Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober 2012.
ga terug