Ga naar inhoud

Film, Muziek, Filmmuziek!Filmmuziek zet de toon voor de komende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) onder de titel Film, Muziek, Filmmuziek! Het klinkt door heel Utrecht, maar bovenal in het nieuwe festivalhart TivoliVredenburg, het recent geopende muziekpaleis.

Gast van het Jaar: Fons Merkies
De grote aandacht voor filmmuziek komt ook tot uiting in de keuze voor de Gast van het Jaar: filmcomponist Fons Merkies. Tijdens het NFF zijn acht films uit de NFF Jaarselectie te zien waar hij de muziek voor heeft gecomponeerd en zes oudere films waaronder Frans Weisz’ BOY ECURY waar hij het Gouden Kalf voor Beste Muziek voor won. Ook koos Fons een aantal internationale muzikale inspiratiebronnen waaronder GOODFELLAS, AMERICAN BEAUTY en ATONEMENT.

3FM Serious Talents
In een festivaljaar waarin muziek de boventoon voert is een samenwerking met 3FM niet meer dan logisch. Ook omdat de zender nog een ander uitgangspunt deelt met het NFF: oog (en oor) voor talent. 3FM heeft voor beloftevolle bands en acts de eretitel Serious Talent gereserveerd. Iedere avond speelt een Serious Talent, o.a. Bells of Youth, Julius en Hunting the Robot, Eveline Vroonland, Tommy Ebben, Kovacs en The Benelux, in de NFF Talkshow hun favoriete filmmuziek, gevolgd door een klinkende eigen set van een half uur.

Videoclips
De meest opzienbarende en indrukwekkende videoclips komen op donderdag 25 september voorbij tijdens de NFF Videoclip Sessies: een dag met veel clips én veel gasten, onder wie Julius Ponten van Habbekrats, Eboman, Lernert & Sander, regisseur Ruben van Leer en voor het eerst in Nederland: de Iraans/Amerikaanse Saman Kesh, de prijswinnende regisseur van spraakmakende videoclips voor o.a. Basement Jaxx en Placebo. Ook zijn videoclips als voorfilm op het witte doek te zien. Muziekjournalist en clipkenner Job de Wit stelde hiervoor een top tien samen met o.a. clips van Dio, Jungle by Night, Thomas Azier, Jacqueline Govaert en Kakhiels tragikomische STEM voor Marco Borsato & Gers Pardoel.

Ontmoet de componisten
Gast van het Jaar Fons Merkies, Merlijn Snitker (openingsfilm BLOEDLINK), Rutger Reinders (ALL THOSE SUNFLOWERS, SYMBIOSE en BROZER), Harry de Wit (ONE HAND CLAPPING, FC RWANDA en KURAI KURAI - VERHALEN MET DE WIND), Henk Hofstede (BLIND) en Han Otten (One Night Stand - VRIJ) zijn aanwezig bij de vertoningen van de (première)films waarvoor zij de muziek maakten. Ze beantwoorden vragen uit het publiek, of verzorgen unieke live optredens.

NFF Masters: Frank Scheffer
Als producent en regisseur van experimentele documentaires over muzikale grootheden van de twintigste eeuw, onder wie Frank Zappa, John Cage en Elliot Carter, heeft Frank Scheffer een imposante staat van dienst. Maar ook de klassieken, zoals Wagner, genieten zijn belangstelling. Emile Fallaux en Bert Hogenkamp treden bij toerbeurt op als gastheer en verzorgen de nagesprekken met Scheffer waarbij dieper op diens (ook: muzikale) drijfveren wordt ingegaan. Vertoond worden de documentaires: 19 QUESTIONS, FRANK ZAPPA: PHASE II - THE BIG NOTE, GOZARAN - TIME PASSING, HOW TO GET OUT OF THE CAGE, JOHN CAGE PROGRAM: WAGNER’S RING, LABYRINTH OF TIME, NOPERA, STOPERAS 1 & 2, TEA en THE ONE ALL ALONE.

NFF Soundtrack Show met Eric Corton
Zaterdagavond 27 september presenteert Eric Corton de NFF Soundtrack Show: een niet te missen avond voor alle liefhebbers van films, muziek en filmmuziek. De 3FM-dj ontvangt muzikanten, filmcomponisten en regisseurs die komen praten én spelen. Zo gaan regisseur Michiel ten Horn en muzikant/componist Djurre de Haan uitgebreid in op hun veelbelovende premièrefilm AANMODDERFAKKER en ontbreekt uiteraard ook Fons Merkies niet. Gastheer Corton betrekt ook het publiek volop bij de avond. Zo wordt de smaak van de zaal getest in een experiment waarbij drie soundtracks worden vertoond bij één en dezelfde film. ‘Huismuzikant’ is componist, animatieregisseur én Edison-winnaar Job Roggeveen van Happy Camper, voor wie filmmuziek een grote inspiratiebron is.

Songs in Film
Filmmuziek zonder film, maar live uitgevoerd door drie bekroonde en geroemde componisten/muzikanten: Doe Maar’s Henny Vrienten (tweevoudig Gouden Kalf-winnaar), Vincent van Warmerdam (Gouden Kalf voor KICKS en European Film Award voor DE NOORDERLINGEN) en Djurre de Haan (DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END, AANMODDERFAKKER). De gelegenheidsband wordt aangevuld met de soul-funk-gospel-en-blues-band My Baby van frontvrouw Cato van Dijck, drummer Joost van Dijck en gitarist Daniel Johnston. Uniek en eenmalig concert op zondag 28 september.

Sunwriters Songday
Sunwriters Songday is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Utrecht en omstreken en is nu rijp om de harten van het festivalpubliek te veroveren. Intieme, akoestische optredens waarin filmmuziek voor de gelegenheid ook een aandeel heeft. De line up bestaat uit de voormalige 3FM Serious Talents Eveline Vroonland, Sunday Sun, bekend van de hit Highly Respected Rebel, en Qeaux Qeaux Joans die uitblinkt in scheurende soul & blues.

Film & live-optredens
Het NFF brengt twee bijzondere films met live-orkesten in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Op woensdagavond 1 oktober DE NIEUWE WILDERNIS met het Metropole Orkest. Het orkest brengt live de soundtrack van Bob Zimmerman ten gehore bij de prachtige natuurbeelden van de Oostvaardersplassen. Op donderdagavond 2 oktober de betoverende beelden van Lucas van Woerkums FIREBIRD, de score van Stravinksy en de klanken van het Radio Filharmonisch Orkest. Met Gijs Scholten van Aschat, Hannah Hoekstra en Willem Voogd.

Luister ook op Spotify een speciale selectie aan Nederlandse filmmuziek: http://open.spotify.com/user/nederlandsfilmfestival/playlist/6omnarw9yKS6uIOEb8pDD1
ga terug